Nederlands leren: wat kan ik allemaal doen om heel goed te worden in de Nederlandse taal? Tips?

Wat kan ik allemaal doen om goed te worden in Nederlands (spreken en schrijven) Huidig niveau: onvoldoende.

Weet jij het antwoord?

/2500

Door de antwoorden op onderstaande vraag te lezen ;-)

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/nederlands-...

Huidig niveau onvoldoende??? Afgaande op je vraag zou ik zeker geen onvoldoende willen zeggen!!! Maar wil je echt NOG beter worden, vooral veel echte boeken lezen en voor wat het spreken betreft, zoek iemand uit in je omgeving waarvan jij vindt dat zijn/haar Nederlands erg goed is en praat veel met diegene en vraag ook om jou te corrigeren! (moet je dan wel tegen kunnen natuurlijk).

VEEL oefenen! Je kunt ook aan een kennis/familie/leraar/mentor vragen voor oefeningen. Of veel lezen!

Een goede tip is boekjes lezen met spellingsregels. Dit betreft vooral schrijven. Om goed te worden in het spreken, kun je het beste discussiëren met mensen. En dan vooral mensen met een brede woordenschat. Verder is er wc papier (en scheurkalenders geloof ik) te koop, waarop moeilijke woorden staan die je elke dag kunt leren. Succes!

je zou kunnen beginnen met heel veel te luisteren naar nederlandse muziek, en dat gaan meezingen. .. schrijven is het makkelijkst als je simpele kinderboeken haalt bij de bibliotheek, en die gaat overschrijven..

Lezen, lezen en nog eens lezen !! Als je veel leest, wordt het je tweede natuur om goed Nederlands te spreken en schrijven. Ik heb het uiteraard niet over de Bouquet-reeks. Je hoeft niet meteen hoogstaande literatuur te lezen, gewoon rustig aan beginnen.

wat ik aan al die goeie antwoorden nog toe kan voegen, zet zo vaak als mogelijk is de radio aan. dus radio 1 of 2 of bnn.

koop een nederlands boek van Taal Punt en ga oefenen met ontleden van zinnen, het lezen van teksten, woordenschatten enz...

Het lezen van boeken is al genoemd, helaas hebben we weinig idee van je huidige niveau, dan dat je vraag in goed Nederlands is gesteld. Als je heel goed wilt worden moet ik je toch verwijzen naar de literatuur vanaf pak hem beet 1960 (daarvoor was het Nederlands natuurlijk ook uitstekend maar misschien toch wat te gedateerd), vergeet ook de Vlaamse schrijvers niet; hun taalgebruik is vaak zeer verzorgd. Als je er van houdt kun je ook luisteren naar de liedjes van Boudewijn de Groot met teksten van Lennaert Nijgh (goede uitgespraak en mooi taalgebruik) of Liesbeth List. Natuurlijk is het niveau van kwaliteitskranten als NRC/Handelsblad, Volkskrant en Trouw redelijk, maar niet altijd foutloos (in achtergrondartikelen vaak beter). Op TV is het aanbod meestal matig en in ieder geval sterk wisselvallig (ik heb dat ding uit huis geschopt wegens te lage kwaliteit van de programma's).

Heel veel praten met mensen om je heen. Vragen stellen over de taal als je iets niet begrijpt en proberen veel te lezen, en te begrijpen wat je leest. Ik weet niet hoveel je dit doet en hoelang je al Nederlands spreekt, maar je zou naar een bibliotheek kunnen gaan en daar naar een goed boek vragen.

http://www.abcvandenederlandsetaal.nl/ Kijk eens op deze bovenstaande link, is heel uitgebreid voor je grammatica. Woordenschat; Koop puzzelboekjes en leer synoniemen kennen, de 10 voor taal boekjes zijn erg leuk en goed. Spelling;http://www.beterspellen.nl/website/index.php Hier kun je je registreren en dan krijg je dagelijks 4 woorden op de site en bericht in je mail dat je eraan herinnert even naar de site te gaan om de test te doen. Het zijn multiple choice vragen met uitleg waarom je antwoord goed of fout is. Aldoende leer je. Er is trouwens nog meer te leren op deze site en goed uitgelegd. Je leert Nederlands het best door je ermee bezig te houden! Toegevoegd na 2 minuten: www.beterspellen.nl. De andere doet het niet zie ik.

Om snel Nederlands te leren de volgende tips. Nederlandse muziek probeer mee te zingen. Nederlandse TV programma's deze inschakelen met teletext,nu zie je de tekst hoe de schrijfwijze is ,je hoort hoe het uitgesproken word,en je ziet wat er gebeurt. en wat de betekenis is. Schaam je niet om Nederlands te spreken en zeg niet dat je dat niet kunt.Als je dat niet doet kunnen ze je niet herstellen.Zorg ook voor een Nederlandse vriendenkring en vraag ze om normaal tegen je te spreken.Daar bedoel ik het volgende mee. Hoe lang jij ben in Nederland?waar jij wonen? Op deze manier krijg je nooit een goede zins opbouw. Dus gewoon hoe lang ben je al in Nederland? Waar woon je? Veel succes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100