Waarom zie het je het zo vaak dat mensen moeite hebben met d's en t's?

De laatste keer dat ik dat fout heb gedaan was toen ik in groep acht zat. Mijn meester leerde me een ezelsbruggetje - iedereen kent ze wel - en sindsdien heb ik het nooit meer fout gedaan. Dus hoe zou dat komen?
Voor dyslexie is de groep die deze fouten maakt veel te groot, maar is het dan een milde vorm van leesblindheid ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het onderwijssysteem, denk ik. Vroeger werd er meer ‘ingehamerd’. Uit de kop leren en eindeloos drillen. De laatste decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor zelfstudie, maatschappelijk inzicht, creatief denken, milieubewustzijn, socialisatieprocesbeleving en medezeggenschapsrechtsgevoelontwikkelingstraining. Ook leuk, dat wel. Maar de d/t en de tafel van 8 zijn de slachtoffers.

De d en de t klinken aan het einde van woorden vaak hetzelfde. En sommige mensen letten gewoon niet zo op hun taal als ze aan het schrijven zijn en schrijven dan ongemerkt een t waar een d hoort en andersom. Die gaan dan niet zitten denken over spellingsregels en ezelsbruggetjes.

Niet iedereen is overal even goed in of heeft gevoel voor taal. De een is beter in taal, de ander in rekenen enz. Jij zult ongetwijfeld bij andere dingen ook fouten maken, ook al wordt iets je nog zo vaak uitgelegd. Het is menselijk.

Het is zo simpel en veel voorkomend dat mensen nonchalant worden en er niet op letten. Als je inderdaad even nadenkt doe je het altijd goed

ik heb een hele slechte meester gehad op de lagere school die erg vaak ziek was. Heb de schade nooit meer ingehaald

niet iedereen heeft zin om daar telkens op te letten. tegenwoordig gaat heel veel via de pc, en daar heb je spellingscontrole, hoef je er zelf geen moeite meer aan te besteden. Toegevoegd na 55 seconden: moeite = tijd

sommige mensen zijn visueel meer ingesteld dan anderen. ik heb de regeltjes nooit echt geleerd, maar als ik iets lees, vallen de schrijffouten mij het eerst op.

Ik ben zo'n persoon. D of T ik heb echt geen idee. Het probleem is dat ik de regels maar half ken. Bijvoorbeeld bij verhuizen. Ik verhuis s in kofschip of is het de z van verhuiz.. ?..

Ondanks dat ik redelijk ben in talen en probeer zonder fouten te schrijven heb ik in de meeste gevallen echt geen enkel idee wanneer iets met een d of een t geschreven wordt. Ik denk ik niet dat ik leesblind ben ofzo, ik weet al die ezelsbruggetjes gewoon niet meer, geld overigens wel voor meer van de taalregeltjes. Zo heb ik me een hele tijd afgevraagd wanneer je 'jou' gebruikt en wanneer 'jouw'. Dankzij een vraag hierover op GV een paar weken terug weet ik het nu en vergeet het ook niet meer, dus kom maar op met je ezelsbruggetje ;-)

D of T? Dé oplossing voor je spellingproblemen Werkwoorden met een D Een D gaat altijd mee. Als er in een werkwoord een D zit blijft hij altijd. Voorbeelden: worden vinden houden De D blijft altijd: ik word, jij wordt, word jij, zij wordt. ik vind, jij vindt, vind jij, zij vindt. ik houd, jij houdt, houd jij, zij houdt. Altijd blijft die D. Soms komt er een T achter. Je kunt het niet horen. Daar is een trucje voor: gebruik het woord LOPEN Kijk maar naar het verschil: jij wordt jij loopt word jij loop jij Als je loop zegt hoor je geen T, dus schrijf je hem ook niet achter de D Branden = D woord: De D blijft altijd. Het huis brandt af. Het huis loopt af. Dus ook een T achter de D.

Bronnen:
http://blog.seniorennet.be/dtgeenprobleem/

Het is absolute slordigheid. En helemaal geen rekening houden met de lezer, die heus niet uit is op fouten verbeteren, maar wel graag een tekst snel wil begrijpen. Ik vind het een vorm van disrespect. En het komt ook buitengewoon dom over, in mijn ogen, ik kan het niet helpen, maar dan denk ik steeds: weer een dombo. In de beantwoording ben ik dan steeds geneigd om me te richten tot een achtjarige. Werkelijk beste mensen. Ga iets zorgvuldiger met je taal om!! Als je zo solliciteert, word je afgewezen. Een liefdesbrief, aldus gespeld, wordt weinig gewaardeerd.(door heel veel mensen) Doe eens de moeite om erover na te denken!! Demonstreer niet altijd::Ze moeten het maar begrijpen. Verzorg je vraag en je antwoord. Moeilijk is het niet, want GV laat een spellingscorrector meelopen. Een typefoutje is snel gemaakt, dat is het punt niet.

Waar het tegenwoordig voor mijn gevoel bijna altijd mis gaat is het woord 'gebeuren'. Hoe vaak ik in teksten niet 'gebeurd' voorbij zie komen terwijl het 'gebeurt' moet zijn. Ik begrijp best dat dit een moeilijke is, omdat men gewend is dat woorden die met 'ge' beginnen voltooid deelwoord zijn en aangezien het voltooid deelwoord 'gebeurd' is, de mist in gaan. Maar het betekent (ook een die bijna altijd fout gaat) dat iemand dus niet weet of ziet hoe een zin grammatikaal in elkaar zit. Daarom heeft voor dit soort fouten de spellingscontrole ook geen zin, want het woord is correct gespeld. Je kunt alleen maar hopen dat de grammaticacontrole de fout oppikt.

Als je het ooit goed geleerd hebt en je blijft het onderhouden,door b.v. veel te lezen,doe je het m.i. goed zonder er bij na te denken. Mensen die weinig lezen zie je idd meer dergelijke fouten maken.

Ik denk dat het gemakzucht is. Als je er de tijd voor neemt maak je veel minder fouten. Het sluipt er gewoon in. Net zoals een vraag stellen bij GV met een fout erin ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100