Waarom heetten dobbelstenen ook teerlingen?

Het woord stamt uit de Romeinse tijd. Maar 'teerling' klinkt niet echt als uit het Latijns.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geen eenduidig antwoord op te geven. Heb het opgezocht (@rose: met bronvermelding) en kom op iets van terne=werpen>werpsteen. Toegevoegd na 11 minuten: Het woord stamt dus niet uit de Romeinse tijd. Daar heette een dobbelsteen "alea". frappant is wel dat we dobbelsteen altijd dobbesteen noemen en enkel en alleen als het om het vertalen van het zinnetje "alea iacta est" gaat het woord teerling gebruiken. Toegevoegd na 9 uur: oeps, alea is natuurlijk meervoud. dobbelstenen zijn alea, enkelvoud is iets van aleus ofzo.

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=9_X44k9-3j...

'Teerling' werd vroeger gespeld als 'te(e)rlinc' of 'te(e)rninc'. Dan zit je al dichterbij het oudFranse 'terne', dat 'worp waarbij de stenen hetzelfde aantal ogen vertonen', oftewel het Latijnse 'terni', 'telkens drie'.

Bronnen:
etymologisch woordenboek

Dobbelsteen — teerling. Lichaam begrensd door zes gelijke vierkanten (regelmatig zesvlak of kubus), bij kansspelen in gebruik. Teerling is de wiskundige naam, maar wordt in figuurlijken zin ook voor dobbelsteen gebruikt, b.v. de teerling is geworpen. Dobbelsteen heet hij naar het gebruik, dat er van gemaakt wordt.

Bronnen:
http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100