Is er een verschil tussen 'mentaal' en 'psychisch'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb niet de pretentie het juiste antwoord te weten, maar kan wel zeggen hoe ik beide woorden persoonlijk aanvoel. Psychisch en mentaal zijn woorden die elkaar voor een groot gedeelte overlappen. Mogelijke verschillen zouden kunnen zijn: Psyche heeft iets met je karakter te maken en mentaal heeft iets met je houding te maken. Een beetje kort door de bocht, zou je kunnen zeggen dat je aan je mentaliteit best zelf iets kunt doen, en dat dat met je psychische gesteldheid wat lastiger is. Als je met je voeten op de bank zit, in de bus of tram, dan is dat asociaal gedrag. Natuurlijk kan dat het een gevolg zijn van een psychische stoornis, maar veel meer voor de hand ligt dat het een mentaliteit of houding is, die niet helemaal deugt. Daar kun je dus iets aan doen, en daarom worden daar ook bonnen voor uitgedeeld. Want men gaat ervan uit, dat je je mentaliteit of gedrag kunt veranderen. Als iemand heel bang is om b.v. in een lift te stappen, dan spreken we niet over mentaal of mentaliteit, maar noemen we dat eerder een (lichte) psychische stoornis. Je kunt er nu eenmaal zelf niet zoveel aan doen, behalve dan dat je hulp kunt zoeken.

Opzoeken: psychisch Link: http://www.encyclo.nl/begrip/psychisch psychisch Uitspraak: ˈpsixis Bijvoeglijk naamwoord als het met je geest te maken heeft. Antoniem: fysiek `een psychische stoornis` ' Gevonden op http://www.woorden.org/woord/psychisch psychisch met betrekking tot de psyche ' Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/psychis psychisch geestelijk ' Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/psychis psychisch met betrekking tot de psyche ' Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/NL/psychisch psychisch NB: combineren met andere termen voor zover er geen samengestelde termen zijn Meer algemene term: aspecten Rubriek: S14.1 psychologie algemeen ' Gevonden op http://www.thesauruszorgenwelzijn.nl/psy psychisch Psychische gevolgen van een ziekte kunnen de * cognitie * intelligentie * persoonlijkheid en gedrag betreffen. Intelligentie = kennis- en begripsvermogen Cognitie = denkvermogen Intelligentie en cognitie zijn noodzakelijk om te kunnen leren en vormen de basis voor adequaat gedrag. persoonlijkheid en gedrag ' Gevonden op http://www.vks-sos.nl/lexicon/ psychisch geestelijk, met betrekking tot de geest (psyche). synoniem: geestelijk ' Gevonden op http://zoeken.dokterdokter.nl/woord/psyc psychisch geestelijk; de psyche en haar toestand rakend, psyche is dan: ziel; de ziel als zetel der bewustzijnsverschijnselen; innerlijk; binnenste ' Gevonden op http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/begri Psychisch Engels:Psychic geestelijk ' Gevonden op http://www.gezondheidsplein.nl/woordenbo psychisch [bijvoeglijk naamwoord]• wat het denken, voelen en willen betreft vb:hij mankeert niets, het is psychisch synoniem: geestelijk tegenstellingen: lichamelijk fysiek bijvoeglijk naamwoord: psy-chisch ' Gevonden op http://www.muiswerk.nl/WRDNBOEK/LTR_P/W5 mentaal men` taal («Frans«Latijn) bijvoeglijk naamwoord en bijwoord 1 van de geest; 2 door middel van de gedachte ' Gevonden op http://www.woorden.org/woord/mentaal mentaal verstandelijk ' Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/mentaal mentaal 1. met betrekking tot de geest 2. behorend tot de kin. synoniem: mentalis ' Gevonden op http://zoeken.dokterdokter.nl/woord/ment Mentaal Let op: Spelling van 1858 innerlijk, inwendig, wat in het binnenste of den geest van een mensch plaats heeft, en niet door woorden uitgedrukt wordt: reservatio mentalis, Lat., hetgeen men zich, in gedachten, voorbehoudt ' Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/weil004kuns01/

Bronnen:
encyclo.nl

Psychisch gaat over de structuur en de werking van de persoonlijkheid, het ‘ik’. Mentaal is meer de tegenhanger van ‘lichamelijk’. Mentale arbeid, psychische stoornis. Mentaliteit is nog weer iets anders, zie Mesher.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100