Wat is het verschil tussen mijden en vermijden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Plaatsen en personen kun je mijden, situaties en gebeurtenissen kun je vermijden.

Volgens de Van Dale  mij·den meed, h gemeden 1 proberen ergens niet te komen 2 uit de weg gaan voor; ontwijken  ver·mij·den -meed, h -meden mijden, ontwijken, schuwen: een niet te ~ ongeluk Mijden en vermijden zijn synoniemen.

Ik zie wel verschillen in het gebruik van beide woorden. Zo kun je wel zeggen: Een ongeluk kun je vermijden en een persoon kun je mijden. Andersom klinkt geen van beide: Een ongeluk kun je mijden en een persoon kun je vermijden.

hmmm, wellicht is vermijden wat actiever. Dus dat je preventief maatregelen neemt om iets niet te laten gebeuren. Mijden is dan meer passief. Je bent meer halfslachtig bezig om iets uit de weg te gaan zonder echt doortastend te zijn. Het is niet heel hard maar op taalgevoel zou ik het wel zo zeggen.

Mijden = Proberen een ander niet te ontmoeten. Ontwijken, ontlopen, vermijden. Trachten niet in aanraking te komen met iets of iemand. mijden 1) Afhouden 2) Er niet komen 3) Mijding 4) Omtrekkenbeweging 5) Ontkomen 6) Ontlopen 7) Ontwijken 8) Ontzien 9) Schouwen 10) Schuwen 11) Sparen 12) Trachten te ontkomen 13) Uit de weg gaan 14) Verhoeden 15) Vermijden 16) Vermijding Voor vermijden vind je ongeveer dezelfde betekenissen. Trachten te ontwijken. In het gebruik: Je kunt iemand mijden. Je kunt het vermijden iemand te ontmoeten. Zij mijden elkaar = zij ontwijken elkaar Zij vermijden het om elkaar te zien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100