Waar vind ik online hulp om beter grammaticaals Nederlands te leren schrijven. Ik heb vooral twijfel bij het gebruik van een d, t of dt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gaat uit van het werkwoord, dat is het woord waarmee je iets doet. Lopen, zitten, slapen, roepen, rijden enz. Ook iets anders kan er iets mee doen bijv. de auto rijdt, de hond blaft enz. het blijft altijd het werkwoord! Neem het voorbeeldwerkwoord; 'zitten'. Je zoekt nu eerst de stam; daarvoor haal je de -en- eraf, de stam is dus -zit(de 2de -t- laat je weg want die wordt niet gebruikt) Bij - ik- heb je alleen de stam; ik zit! ik word!ik loop enz. Bij je,jij,hij, zij, het heb je altijd de stam +t. Bijv. jij loopt, het loopt, zij loopt, je wordt, zij wordt, het wordt want de stam van worden is (zonder -en-) word. Heb je echter -je- achter het werkwoord en je kunt het veranderen in -jij- dan heb je ook alleen de stam. Het is dan; word je (jij), denk je(jij)loop je(jij). Kan je vervolgens je in jouw veranderen, komt er wel weer een -t- achter de stam; heeft je vader...je neemt je moeder mee....Altijd dus denken ; je neemt jij moeder mee dat kan niet, stam +t. Neem je je moeder mee, kan je veranderen in; neem jij je moeder mee, in dit geval is het weer alleen de stam ( je kan ook jij zijn) Bij neem hoor je het maar bij het werkw. worden niet. Je wordt er gek van! Word je(jij) er gek van? Wordt je broer er gek van? Wil je hier echt goed in worden meldt je dan aan bij ; www.beterspellen.nl Hier kan je dagelijks een test doen en staat ook goede uitleg. Ik krijg hem dagelijks per mail, klik hem aan ( het zijn maar 4 multiple choice vragen)en klik de juiste aan. Ik ga zelfs vaker in de fout, want ik zit nog vaak in de oude spelling, maar aldoende leer je. Toegevoegd na 2 minuten: Er is ook "beetjespellen" voor mensen die net Nederlands leren of mensen met dyslectie. Toegevoegd na 7 minuten: http://www.onzetaal.nl/advies/redt.php Dit is ook een goede site.

Ik heb hier twee sites die je wellicht kunnen helpen. http://www.cambiumned.nl/spellingww.htm http://woordenlijst.org/

als er bijv worden staat, je moet dus word invullen, dan kan je het volgende toepassen...... hij wordt, 16 jaar, lees, hij loopt 16 jaar. zo hoor je een t bij lopen en weet je dat word met een t op het einde wordt. snap je het nog? ;)

Misschien heb je hier wat aan: http://www.dutchgrammar.com/nl/?n=Verbs.Re09

het is dus juist de spelling die je zorgen baart. Wij leerden op de lagere school ''t kofschip kennen. Dit was een ezelsbruggetje voor d s en t s. Hieronder alvast een beginnetje. Moeilijk is het niet. Eventjes denken iedere keer: is het tegenwoordige of verleden tijd, is het een voltooid deelwoord? En snel is het geautomatiseerd. Een enkele keer een spellingsfoutje, word je wel vergeven, als zijnde een typfout. Maar commercieel materiaal hoort absoluut! foutloos te zijn.

Bronnen:
http://rudhar.com/lingtics/spel_dt.htm

Hier kun je vast wel vinden wat je zoekt

Bronnen:
http://nederlandsetaal.startpagina.nl/

Dat is heel eenvoudig : Vervang het werkwoord door lopen en je bent er al. Het moet zijn : Ik loop. Dus zonder de 't'. Dus moet het ook zijn : Ik word. (ook zonder 't'). Jij loopt, dus ook : Jij wordt (met een 't') Loop jij ? Dus ook : Word jij ? Zij bereidt het eten, en zij loopt naar de stad. Loopt zij naar de stad ? Bereidt zij het eten ? Kijk even goed naar de voorbeelden en je hebt het zomaar te pakken. Het lijkt moeilijker dan het is. Succes !

Behalve het hierbovengenoemde lopen, kan je ook het werkwoord 'smurfen' gebruiken. Ik smurf, jij smurft, etc. Dit werkwoord kan je overal voor smurfen.

d's en t's zijn ook niet mijn sterkste punt. Mijn favoriete weekblad weet raad, les van Meester Warbol: http://www.donaldduck.nl/cursussenentips/1205/#duck

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100