Waar komt het vandaan dat je de f-klank soms als ph schrijft?

Oph andersom: dat je ph als f uitspreekt?
Heepht iemand een verklaring voor dit pheit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Griekse letter Phi is in het Latijn steeds weergegeven door de lettercombinatie PH. Omdat het Latijn zowel de F als de P kent, wil dat zeggen dat de Griekse uitspraak ergens tussen die twee inzat. Het Grieks kende ook de P, zodat je bij de PH kunt spreken van een 'zachte P'. Dat de PH niet zomaar een Latijnse aanduiding was om aan te geven dat een woord uit het Grieks kwam, weet je omdat ook in andere talen de P-F kwestie speelde. Het Hebreeuws heeft bijvoorbeeld ook maar één letterteken voor beide klanken. Het gebruik van de P of de Ph in Griekse en Latijnse vertalingen laat zien hoe deze letter vroeger in Aramese talen uitgesproken werd.

Bronnen:
http://www.lentillus.nl/ph.htm

een f heeft wel de klank van een p en een h snel achter elkaar uitgesproken. Vandaar dat dit ook zo ooit is geschreven.

Waarschijnlijk uit het Grieks. De Griekse f heet "fi" en wordt geschreven als "phi". Wanneer spreek je ph trouwens uit als een f?

Het komt omdat een aantal woorden in het nederlands zijn geleend van de griekse taal, de meeste woorden zijn al omgevormd naar modern nederlands zoals phantasie en phenomeen. Vooral in eigennamen zijn de ph blijven staan zoals zutfen/zutphen. Hetzelfde geld voor de klank rh (r(h)etorisch. laatst ergens gelezen toen ik iets anders over taal aan het zoeken was, zal nog even kijken of ik het kan vinden Toegevoegd na 5 minuten: gevonden

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/712/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100