Wat is het taalkundige verschil tussen 'ze' en 'hen'?

en wanneer gebruik je welk woord?

wat is dan het verschil tussen: "ik vraag het (aan) hen"
en: "ik vraag het ze"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is hen bezittelijk Het boek is van hen.

"Ze" gebruik je als onderwerp. ("Ze hebben dat gedaan"). "Hen" gebruik je als lijdend voorwerp ("Ik heb hen gezien") of na een voorzetsel ("Ik heb het aan hen gegeven"). Je hebt ook nog "hun", dit gebruik je als indirect object (meewerkend voorwerp): "Ik heb het hun gegeven".

Het verschil zit hem niet in het gebruik tussen 'ze' en 'hen', maar tussen 'hen en 'hun'. Voor het gebruik van 'hen' of 'hun' bestaan regels Lukt het je niet om deze regels toe te passen, kun je zowel 'hen' als 'hun' door 'ze' vervangen. Taalgenootschap "Onze Taal" schrijft hier het volgende over: Gebruik 'hen' in de volgende gevallen: Na een voorzetsel. Bijvoorbeeld: 'Ik geef het boek aan hen'; 'Ik deed het voor hen'; 'Zijn houding jegens hen'; 'Hoe gaat het met hen?'; 'Hij blijft altijd bij hen.' Als lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: 'Ik bekijk hen'; 'Hij ontslaat hen'; 'Zij mijdt hen.' Gebruik 'hun' in de volgende gevallen: Om bezit uit te drukken: 'Hun auto is stuk.' Als hun vervangbaar is door een voorzetsel(groep) (aan, voor, bij, volgens, met betrekking tot, ten aanzien van enz.) + hen. Het is dan een indirect object (een meewerkend, belanghebbend of ondervindend voorwerp). Voorbeelden: Ik geef hun het boek (hun is vervangbaar door aan hen) Hij schonk hun een borrel in (hun is vervangbaar door voor hen) Hij rookt hun te veel (hun is vervangbaar door volgens hen) De Noordkaap is hun te ver (hun is vervangbaar door voor hen) De tranen stonden/sprongen hun in de ogen (hun is vervangbaar door bij hen) Lukt het u niet om met deze vuistregels uw twijfel op te lossen, gebruik dan ze: in niet al te formele teksten is dit vaak prima bruikbaar als alternatief voor hen én hun: 'Ik geef ze (hun) het boek', 'Laat ze (hen) maar praten.' Toegevoegd op 08-05-2009 13:39:56 Bovenste link is incompleet. Dus voor wie geïnteresseerd is: Gebruik de onderste link!

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/hunhen.php
www.onzetaal.nl/advies/hunhen.

ze hen en hun het zijn drie woorden... hen is persoonlijk gebruikt meervoud hun is bezittelijk gebruikt meervoud ze is alleen persoonlijk, is persoonlijk voornaamwoord :-) Heb je hen gezien met hun jassen en ze liepen daar... Dit hierboven is een correcte Nederlandse zin met alle drie de woorden erin...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100