Waarom lijken de woorden matineus en matinee op elkaar?

Ze zijn immers bijna elkaars tegenovergestelde.

Weet jij het antwoord?

/2500

nee hoor ze komen allebei van het woord matin dat ochtend betekent. matinee is een voormiddagbijeenkomst, en misschien in oorsprong iets vroeger gepland dan tegenwoordig

Nee hoer, ze zijn juist niet het tegenovergestelde. Matineus: gewend om vroeg op te staan Matinee: vroege voorstelling Beide woorden komen - zoals al in het antwoord hierboven staat - van het Franse 'matin', ochtend.

Matineus komt van het Franse 'matineux', een afleiding van matin 'morgen, ochtend'. Dat komt weer van het Latijnse matutinum 'ochtend', van Matuta (de godin van de dageraad). In haar naam zit het woord maturus 'vroeg, rijp'. Gewoonlijk wordt matineus gebruikt in de betekenis 'gewend of geneigd om vroeg op te staan' of 'in de ochtend plaatsvindend' (bvb. matineuze bijeenkomsten). Met matinee bedoelen echter zowel de Fransen als de Nederlanders een middagvoorstelling. Toch is dat woord ook afgeleid van matin, dus ochtend. Hoe komt dat? Een mogelijke verklaring kan zijn dat er al een soirée bestond, een avondvoorstelling, en dat men een geschikt woord zocht voor een uitvoering die eerder op de dag plaats zou vinden. Zoiets als après-midiée spreekt niet zo lekker uit. De repetities voor de middaguitvoering vonden ’s morgens plaats en daar konden de minder gefortuneerde mensen voor weinig entreegeld naar komen luisteren. (De soirées waren uitsluitend voor de welgestelden). Misschien dat op die manier matinée tot stand is gekomen.

Bronnen:
http://www.kriq.nl/
http://www2.woordvandedag.nl/Woord.aspx/Matineus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100