Waarom wordt er zo vaak de fout "Deze topic" in plaats van "Dit topic" gemaakt?

Ik zie deze fout altijd heel vaak op forums, en zelfs nog wel eens in mijn eigen berichten!
Hoe komt het nou dat die fout zo vaak wordt gemaakt. Je ziet het meestal niet bij andere woorden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Dit" en "dat" gebruik je bij woorden die onzijdig zijn - dus woorden waar je "het" voor kunt zetten. "Deze" en "die" gebruik je bij woorden die mannelijk of vrouwelijk zijn - dus woorden waar je "de" voor kunt zetten. Topic is een leenwoord uit het Engels, waardoor dat niet duidelijk is voor een hoop mensen. Als we de vandale (1e link) raadplegen zien we: to·pic (de ~, ~s) 1 onderwerp van gesprek 'Deze topic' is dus correct. De taalunie (2e link) keurt allebei overigens goed.

Bronnen:
http://woordenlijst.org/zoek/?q=topic&w=w
http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek...

Persoonlijk vind ik het Topic simpelweg gewoon beter klinken. Aangezien Nederlands mijn moedertaal is en ik niet nadenk over grammatica voordat ik wat zeg zal ik automatisch gaan voor wat het lekkerste bekt. Hier dus voor mij Het of dit topic. Doordat het een leenwoord uit het Engels is klopt mijn gevoel bij het woordt niet en dat resulteerd vervolgens in het probleem beschreven in de vraag.

Officieel is het de topic, een leenwoord uit het engels, en spreken we dus van deze en die topic. Dat klinkt ons vooral heel vreemd in de oren omdat het eigenlijk ene overbodig leenwoord is, omdat er niets mis is met het Nederlandse woord ' onderwerp' dat - tadaaa- onzijdig is. Het onderwerp, dit onderwerp, dat onderwerp. Onbewust projecteer je bij veel leenwoorden de Nederlandse versie of een gelijkend Nederlands equivalent op dat woord, en als het dan op de een of andere manier niet ' klopt' , blijft het altijd vreemd voelen. Het gevolg is dan ook dat mensen het steevast verkeerd gaan gebruiken (maar ach, wat is verkeerd ?) en als men het maar consequent genoeg over het topic heeft, gaat dat - omdat het logischer voelt - als ' de juiste vorm' klinken. Je zou bijna zeggen : het is dus allebei goed. Maar helaas. Om alle onzekerheden dan maar te vermijden, kun je het maar net zo goed over 'onderwerp' hebben. Of ook wel : draadje. Of desnoods item, dat ook een leenwoord is, maar wel netjes 'het' . Of zijn we daar ook al helemaal op het verkeerde been gezet ?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100