Hoe noem je het wanneer je iemand voor de rechter wilt slepen voor iets wat jij onrechtvaardig vindt?

Ik zie hier vaak vragen van mensen: "Ik wil iemand aanklagen." Maar dat kan een gewone burger niet.

Hoe noem je dit dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je wil dat de politie een onderzoek doet of dat het OM een zaak voor de rechter brengt dan doe je aangifte op het politiebureau. Het OM beslist of het een zaak wordt. Je kunt ook alleen een melding doen op het bureau maar daar gebeurt meestal weinig mee. Gaat het om een ontslag van de werknemer door een werkgever omdat deze gewoon vindt dat het kan, dus zonder opgaaf van redenen, dient de werknemer een verzoekschrift in bij de rechtbank met het verzoek het ontslag te vernietigen. Dat is een civiele procedure waarbij het conflict voorgelegd wordt aan de kantonrechter. Van voor de rechter slepen is in een civiele procedure geen sprake.

Toegevoegd op 28 maart 2019 16:34: tekst

Het interessante is, date r inderdaad geen simpele eenduidige term lijkt te zijn als jij als burger iemand anders 'voor de rechter sleept' in een civiele procedure. Je dient een verzoekschrift in, je start een procedure en/of je dagvaard iemand.

Iemand voor de rechter dagen Iemand voor de rechter slepen Een proces tegen iemand aanspannen Eigenlijk geef je zelf het antwoord al. Een ander manier om dat te zeggen is: Iemand voor de rechter dagen. Dat kan enkel in een civiele zaak, dus wanneer je onenigheid hebt met een ander over iets wat in het Burgerlijk wetboek staat. Als het gaat om strafrecht kan jij als persoon niks (behalve idd aangifte doen). In civiel recht moet jij --het recht activeren-- https://www.trouw.nl/cultuur/iemand-voor-de-rechter-slepen-deden-onze-voorouders-ook-al~acd0ce4a/ De uitdrukking betekent een proces tegen iemand aanspannen oftewel iemand voor de rechter dagen. Meestal gaat het om een civiele zaak en is degene die ‘sleept’ een burgerlijke partij. In strafzaken is de uitdrukking iemand voor het hekje brengen gewoner. Dat doet het OM dan. (dit stukje is handig om de twee type recht even te scheiden) https://nl.wikipedia.org/wiki/Civiel_recht_(Nederland) Kenmerkend voor het burgerlijk recht is dat betrokkenen zelf het recht moeten activeren. Er is, anders dan bij het strafrecht, geen centrale instantie die een zaak voor de rechter brengt. Indien iemand van mening is dat een recht is geschonden, dient diegene de zaak onder de aandacht van de rechter te brengen. Je doet dit door een verzoekschrift in te dienen: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Civiel-recht/Kantonrechter/Procedures/Paginas/Verzoekschriftprocedure.aspx In een verzoekschriftprocedure vraagt u aan de kantonrechter om iets te doen. Bijvoorbeeld om een arbeidsovereenkomst te ontbinden of iemand onder curatele te plaatsen. De andere partij, of een belanghebbende, kan hierop reageren (in verweer gaan). Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen. Hier een idee van zo'n hele procedure in hoofdlijnen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/hoe-verloopt-een-civiele-procedure Hoe verloopt een civiele procedure? Een civiele procedure is een rechtszaak tussen 2 partijen. Degene die de procedure start, is de eiser. Degene die zich tegen die eis moet verweren, is de gedaagde. Partijen bij civiel recht Civiel recht heet ook wel burgerlijk recht. De partijen kunnen particulieren, stichtingen of bedrijven zijn. Het gaat bij een civiele procedure bijvoorbeeld om: een burenruzie; een arbeidsconflict; een scheiding. Het gaat niet om rechtszaken tegen overheden. --- Een rechtszaak starten tegen X. Zou ook een optie zijn.

Toegevoegd op 28 maart 2019 12:17: tekst
Bronnen:
https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Naa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100