Schrijven de taalregels een voorkeur voor wanneer het geslacht van een persoon onbekend is?

Genderneutraal zijn is lastig en maakt je tekst een warboel.

B.v. de zin: "De medewerk(st)er koos secretar(i/e)s(se) als beroep, terwijl zijn/haar man/vrouw wat bijverdiende als serveerster/kelner." is nauwelijks meer leesbaar.

Wanneer het geslacht van de persoon onbekend is, zijn er dan taalregels die een bepaalde voorkeur voorschrijven.

Gevoelsmatig zou ik willen schrijven: "De medewerker koos secretaris als beroep, terwijl zijn vrouw wat bijverdiende als serveerster." Maar dat is weer erg seksistisch.

Opm. Natuurlijk kun je op zoek gaan naar allerlei woorden die expliciet genderneutraal zijn, maar dat is niet de vraag !

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het biologisch geslacht niet duidelijk is of er niet toe doet, wordt meestal met mannelijke voornaamwoorden verwezen. Dit kan natuurlijk seksistisch overkomen. ___________ Toch maar even gezocht naar woorden die genderneutraal zijn: Ouders in plaats van vaders en moeders. Partner in plaats van man/vrouw/echtenoot/echtgenote. Kinderen/scholieren/leerlingen in plaats van jongens en meisjes. Of ‘bewoner’, ‘individu', ‘persoon’, ‘mensen’. Je kunt je tekst ook een andere vorm geven, zoals schrijven in de JE-VORM. We verwachten dat elke medewerk(st)er zijn/haar werkkleding draagt en dat zijn/haar uiterlijk netjes verzorgd is. Wordt: We verwachten dat je je werkkleding draagt en dat je uiterlijk netjes verzorgd is. Je kan zo’n zin ook neutraler maken door het MEERVOUD te gebruiken: We verwachten dat alle medewerkers hun werkkleding dragen en dat hun uiterlijk netjes verzorgd is. (Ik gebruik geen aanhalingstekens omdat GV hiermee de fout in kan gaan).

Toegevoegd op 01 augustus 2018 09:29: bron, tekst
Bronnen:
https://taaladvies.net/taal/advies/tekst/1...
https://mevrouwalfabet.nl/inclusief-gender...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100