Is het: 'Ik woon op Urk' of 'Ik woon in Urk'?

Toegevoegd na 4 minuten:
Ja ik vind het ook logischer klinken (in), maar ik stel deze vraag omdat Urk een eiland is.. Je zegt wel bijvoorbeeld: Ik woon op Walcheren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Ik woon op Urk.' Urk was oorspronkelijk een eiland, en je woont op een eiland, niet erin. Urkers beschouwen Urk, ondanks dat het droogmalen van de Noordoostpolder al even geleden is gebeurd, nog steeds als eiland. In culturele zin zou je zelfs kunnen zeggen dat dat ook zo is. Daarom wonen mensen nog steeds op Urk, niet in Urk.

Ik woon in Urk is correct. Wanneer je ik woon op Urk zegt, zeg je eigenlijk dat je bovenop Urk woont. En tja dat kan niet. Toegevoegd na 36 minuten: In 1942 werd de Noordoostpolder drooggemalen, maar voor de inwoners van Urk leeft het eilandgevoel nog steeds; men woont bijvoorbeeld niet in Urk maar op Urk.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Urk

Vroeger was Urk een eiland, dus de uitdrukking "op Urk" komt daar vandaan. Vandaar dat je OP Urk woont. Toegevoegd na 1 minuut: je woont ook niet in Ameland of in Pampus....

Ik heb een hele tijd vlak naast Urk gewoond en omdat Urk vroeger een eiland was zeggen de Urkers nog steeds dat ze OP Urk wonen en niet in. Normaal gezien woon je in een plaats, maar zij houden graag aan deze traditie vast en vinden ze het meestal ook niet leuk als je in hun bijzijn zegt dat ze in Urk wonen en zullen ze je soms ook corrigeren en zeggen dat ze OP Urk wonen.

urk was voor de drooglegging van het zuiderzee oftewel ijsselmeer een eiland. en de oude garde zegt nog steeds ik woon op urk.

Volgens mij is beide correct: Urk is een eiland (oorspronkelijk) dus mag je zeggen op Urk, het is ook de naam van een plaats, dus mag je ook zeggen in Urk. Immers, je woont bijvoorbeeld op Ameland (eiland)en in Nes(plaats op Ameland).

In , op aan, gevoelskwestie denk ik. Je woont op de markt, in de Lindelaan aan de Langeweg in de Schoolstraat zoek het allemala maar uit, Misschien zeg jij het preciea andersom

Vroeger was wonen op Aalsmeer, op Hoofddorp, etc. normaal. Nu zegt men dat niet meer, wel nog op Marken, etc.

Het mag beide. Als een eiland geen (hoofdonderdeel van een) staat of land is, is alleen het voorzetsel op mogelijk: op Ameland, op Man, op Tenerife. Bijzonder zijn voormalige eilanden binnen Nederland. Ze zijn nu gemeenten of streken en kunnen daarom het voorzetsel in krijgen, maar ze hebben vaak ook de mogelijkheid behouden om met op gecombineerd te worden. Voorbeelden zijn op/in Urk en op/in Wieringen.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/opcuba.php

Je kunt dus zeggen "ik woon op Urk " als je op het (schier)eiland Urk woont en" ik woon in Urk" als je daarmee de plaats Urk bedoelt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100