Is de zin in de beschrijving foutieve pleonasme of outieve tautologie?

Deze zin: Deze zin: Als het aan de verkeersminister ligt, wordt het binnenkort verplicht om overdag met dimlicht aan te moeten rijden.

Dan zijn "moet" en "verplicht" hetzelfde dan is het toch foutieve pleonasmeAls het aan de verkeersminister ligt, wordt het binnenkort verplicht om overdag met dimlicht aan te moeten rijden.

Dan zijn "moet" en "verplicht" hetzelfde dan is het toch foutieve pleonasme

Weet jij het antwoord?

/2500

Een pleonasme is een overbodige bepaling, terwijl een tautologie een overbodig synoniem is. Voorbeelden van een pleonasme zijn: passerende voorbijgangers, witte sneeuw, ronde cirkel. En van een tautologie: hollen en draven, gesmeekt en bezworen, in pais en vree. De zin "Als het aan de verkeersminister ligt, wordt het binnenkort verplicht om overdag met dimlicht aan te moeten rijden" laat een tautologie zien, want 'verplicht zijn' is een synoniem van 'moeten'. Toegevoegd na 57 minuten: Als er geen aanleiding voor herhaling is hebben tautologieën geen enkele functie. In de gevraagde zin kan je probleemloos een woord schrappen, Ik zou dan kiezen voor het eenvoudige woord, omdat een minister meestal officiëlere taal gebruikt. Dus: "Als het aan de verkeersminister ligt, wordt het binnenkort verplicht om overdag met dimlicht aan te rijden".

Deze zin is foutieve tautologie! Je kunt de zin namelijk veranderen; 'Het wordt binnenkort verplicht met dimlicht aan te rijden, als het aan de verkeersminister ligt', bijv. De foutieve tautologie wil zeggen dat je twee keer hetzelfde zegt met dezelfde of bijna dezelfde woordsoort. Eén van deze beide uitdrukkingen moet je weghalen zoals; bij 'het is verplicht te moeten'....'het is verplicht' of 'het moet' maar niet beiden.' Bij het foutieve pleonasme herhaal je een gedeelte met 2 verschillende woordsoorten. Dit zijn vaak een bijvoeglijk nmw. en een zelfst. nmw. of soms een combinatie van een werkwoord van richting en een richtingbepaling. Bij een foutief pleonasme is er maar één oplossing mogelijk en mag je dus niet zelf kiezen. Voorbeeld; Het groene gras moet gemaaid worden= het gras moet gemaaid worden. De bewoners zijn naar elders geëvacueerd= de bewoners zijn geëvacueerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100