wat is het verschil tussen een column en een betoog?

Weet jij het antwoord?

/2500

Column is een opiniërende tekst: (een column, een recensie): een opiniërende tekst geeft de mening van de schrijver weer. Als lezer ben je vrij om dat standpunt te delen of niet: de schrijver probeert je niet te overtuigen van zijn eigen gelijk. Een betoog is eerder een persuasieve tekst: (een advertentietekst, een verkoopbrief): als een schrijver voor deze tekstsoort kiest, wil hij je juist wel ergens van overtuigen. De schrijver neemt een duidelijk standpunt in en wil jou overhalen die mening te gaan delen. Maw een column is iets minder om te overtuigen. http://jan.liebregts.eu/tekstsoorten

Een column is een stukje tekst dat is geschreven of getypt. Het wordt gepubliceerd in bijvoorbeeld een krant, tijdschrift, of op internet. Het kan informatief zijn, maar ook alleen ter ontspanning dienen. Denk bijvoorbeeld aan een column van Simon Carmiggelt. Volgens de etymologiebank is een column een ‘kort stukje in krant of tijdschrift’ en heeft dit Engelse woord het Nederlandse woord "cursiefje" verdrongen. Een betoog is een tekst die wordt gesproken door iemand die voor een publiek staat of zit. Het dient om de luisteraars ergens van te overtuigen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld om te stemmen op een bepaalde partij of om een nieuwe huishoudelijke machine te gaan kopen. Volgens de etymologiebank is een betoog een bewijsvoering: de spreker probeert dus door de redenering aan te tonen dat wat hij of zij vertelt klopt. Kortweg is het verschil dus dat het ene geschreven en het andere gesproken is. Maar de inhoud van de tekst komt totaal niet met elkaar overeen, dus het zijn twee geheel verschillende begrippen.

Een column is een meestal kort artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een bepaald onderwerp. Het is altijd een persoonlijke kijk op de wereld van de columnist met vaak en humoristische- of provocerende stijl geschreven. Een betoog is de verdediging van een standpunt waarin vooral met argumenten/tegenargumenten het standpunt verdedigd wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100