Waarom mag je een brief niet met rode of groene inkt schrijven?

Ik wil graag weten waarom dat niet mag. Ik heb wel eens gehoord dat het een regel is, maar wanneer ik vraag waarom het niet mag, kan niemand mij echt een uitleg geven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag alles. Ook met rode of groene inkt een brief schrijven, vraag is: wat voor brief en aan wie? je mag ook poëzie plaatjes plakken of met rode lipstick lippen een dikke zoen op de envelop plakken, wat jij wilt! Wat wil je bereiken met je brief? Is het een brief aan je BFF of aan de belastingdienst? Aan je oma of een sollicitatiebrief? Daar ligt het aan natuurlijk, er zijn regels. Een zakelijke brief is heel iets anders dan een brief aan je vriendje of vriendin. Laat staan een sollicitatiebrief. Als je een sollicitatiebrief schrijft met de intentie om die baan te krijgen, dan doe je daar je best voor. Tegenwoordig meestal per e-mail maar er zijn zeker nog bedrijven die een handgeschreven brief vragen en een toch online gestuurde exemplaar niet bekijken, maar direct afwijzen. Het ligt aan meerdere dingen. Soort bedrijf/branche, wat wil men zien/lezen, wat verwachten ze van jou? Antwoord Je vraagt waarom niet met rode of groene inkt? waarom wel trouwens? Zwart en nog liever blauwe inkt wordt gebruikt om te schrijven. Rood en groen niet. Dit zijn kleurpotloden, niet om te schrijven dus. Er zijn nog veel meer regels, kijk maar in de link, interessant. "Bij ons: Liever e-mail dan papier, dat scheelt een keer scannen. Geen kleurtjes. Echt never. Je bent meteen kansloos. Liever formeel dan gezellig, dus doe er maar wat hoogachting bij, vriendelijke groeten alleen als we samen geknikkerd hebben. Plaatjes niet, en ook geen foto. We selecteren je niet op je leuke gezicht. En of je graag winkelt? Als je dat al wil vertellen, dan in j brief en NIET in je cv. Maar winkelen willen we eigenlijk gewoon niet weten. Oh, en we lezen je cv en je brief. Zonder goed cv is je brief irrelevant, maar een goed cv van iemand die geen behoorlijke bief kan schrijven in maximaal een A4 word het ook niet."(bron)

Bronnen:
http://forum.viva.nl/forum/werk-studie/is-...

Dat stamt uit de tijd dat er nog geen geavanceerde (kleuren-)kopieerapparaten waren. Rode en groene inkt werd niet goed leesbaar op de kopie. Zwarte en donkerblauwe inkt wel. Rood en groen werd grijs op de kopie. Als er ook nog een keer een kopie van de kopie gemaakt moest worden, bleef er weinig leesbaars van over. Zwarte en donkerblauwe inkt geven een zwarte kopie. Als je die weer kopieert blijft het zwart. Tegenwoordig kun je pennen krijgen in alle kleuren van de regenboog, maar een paar decennia geleden was er alleen keus in zwart, blauw, rood en groen. Rood en groen werden gebruikt om aantekeningen te maken op een brief of formulier. Op scholen (tenminste, op mijn scholen) werd rood gebruikt om fouten aan te strepen en groen om opmerkingen, uitleg en het goede antwoord erbij te schrijven. De leerkracht kon dan na het nakijken makkelijk en snel het aantal rode strepen tellen om het cijfer te bepalen. Waarschijnlijk is dit nu op veel scholen nog steeds zo.

Soms staat er expliciet op een officieel formulier van bv de overheid: invullen s.v.p.met zwarte/blauwe pen. Dat is niet omdat andere kleuren verboden zijn, maar het heeft meer een technische of praktische reden. Iedereen mag brieven schrijven in elke kleur die hij wenst. Ik zou adviseren om een brief aan een deurwaarder bv in het rood schrijven. Dat lijkt mij wel iets. Schrijf je een gepassioneerde brief aan je geliefde: doe het in het paars. Wil je in het wit schrijven, neem dan zwart papier. Solliciteren naar een creatieve functie kan wel eens goed uitpakken als je het op een creatieve manier doet. Het is maar net wat je verwacht hoe de ontvanger erop zal reageren en welke reactie je wilt. Een uitzondering op de regel dat het gebruik van kleuren niet in de wet is vastgelegd, is bij het stemmen, dan zijn alleen rode rondjes op de juiste plaats geldig. Maar in alle andere gevallen: leef je uit. Toegevoegd na 13 minuten: De huidige Kieswet schrijft de kleur rood voor bij stemmen in de Nederlandse stemhokjes, maar de kiesgerechtigden in het buitenland mogen rood, blauw, zwart of groen gebruiken. Artikel J 26 De kiezer gaat na ontvangst van het stembiljet naar een stemhokje en stemt aldaar door een wit stipje, geplaatst vóór de kandidaat van zijn keuze, rood te maken. Artikel M 7 De kiezer stemt door op het hem toegezonden stembiljet een wit stipje, geplaatst vóór de kandidaat van zijn keuze, rood, blauw, zwart of groen te maken.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004627/2016...

Eerlijk gezegd is dit een vermoeden, maar ik ben er zo zeker van dat ik het toch als antwoord breng: In strikte zin is inkt een oplossing of colloïdale oplossing van kleurstoffen. In die zin verschilt inkt van verf, dat bestaat uit een smeersel met pigmenten. De eerste inkten dateren van 500 v.Chr. of ouder en ze waren gebaseerd op roetdeeltjes. Ze waren dus zwart. Daar begon al de gewoonte om met zwart te schrijven. Papier is normaal gesproken wit, of in elk geval licht gekleurd. Zwart geeft het meeste contrasten is dus ook het duidelijkst. Om diezelfde reden, maar dan omgekeerd, schrijven we voornamelijk ook met wit krijt op een zwart schoolbord. Later toen er ook andere kleuren bij kwamen is de behoefte aan duidelijke letters natuurlijk blijven bestaan. Blauwe letters geven op papier ook en goed contrast. Groen en rood, of zelfs geel, veel minder. Die kleuren zijn dus nauwelijks ingeburgerd geraakt als goede-kleuren-om-een-brief-mee-te-schrijven. Vandaar dat we nog steeds voornamelijk met zwart en blauw schrijven.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Inkt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100