Wanneer ik een domme vraag stel, is het dan ook vanzelfsprekend dat ik een dom antwoord krijg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Daar zou je even goed zeer intelligente antwoorden op kunnen krijgen. Er wordt trouwens gezegd dat domme vragen niet bestaan. Dus het is gewoon een vraag, en verder is het afwachten wat de kwaliteit is van de antwoorden die daar op gegeven gaan worden.

Domme vragen bestaan niet, domme antwoorden daarentegen bestaan wel degelijk. Het gehalte 'dom' van het antwoord is afhankelijk van degene die hier antwoord op geeft. Sommige mensen vinden sommige vragen niet zozeer dom, als wel (te) simpel. En er zijn mensen die het niet de moeite vinden om een vraag die zij als 'simpel' beoordelen van een antwoord te voorzien, dat is zo. Anderen nemen iedere vraag even serieus en komen met een weldoordacht antwoord en indien mogelijk met bronnen. Antwoord Het is niet afhankelijk van de kwaliteit van de vraag of er al dan niet een 'dom' antwoord op gegeven wordt. De kwaliteit van het antwoord is afhankelijk van degene die de vraag beantwoordt, of deze de vraag wel serieus genoeg neemt, of deze beoordeelt als 'simpel'.

Nee, integendeel. Domme vragen bestaan eigenlijk niet ; ze geeven gewoon aan dat je iets niet weet. (Wanneer dat iets is dat redelijkerwijs van iemand van jou leeftijd / niveau zou moeten kunnen weten of opzoeken, mag je het een domme vraag vinden, maar dat kunnen WIJ niet altijd beoordelen). Juist wanneer een in mijn ogen domme vraag gesteld wordt, moet ik in mijn achterhoofd houden dat het kan gaan om iemand met gebrekkig begripsvermogen, of domweg te jong om bepaalde kennis al te kunnen bezitten, neig ik er naar serieus en voor zover mogelijk "op niveau" (jip & jannektaal) te antwoorden. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat vraagsteller - en wie eventueel in de toekomst met de zelfde vraag zit - er mee geholpen is. Ook domme antwoorden bestaan eigenlijk niet ; hooguit antwoorden gegeven door iemand die net niet de (actuele) juiste kennis heeft (of gegevens heeft kunnen vinden) om de vraag juist te beantwoorden. Overkomt me met zekere regelmaat ;-) Je kunt op een heel "domme" vraag een heel slim antwoord krijgen, en op een heel intelligente vraag een buitengewoon dom antwoord. Het één hangt niet noodzakelijkerwijs samen met het ander.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100