Waarom is het dronkenlap en geen dronkelap?

Volgens het groene boekje is het: dronkenlap

Echter zegt de stijlgids van het nrc dat het beide goed is.

De nrc zit als het goed is fout.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat de toestand waarin die persoon zich bevindt dronken wordt genoemd, en niet dronke. Toegevoegd na 5 minuten: Vermoedelijk is in het verleden de tweede n weggevallen omdat het woord dan gemakkelijker uit te spreken was. Maar taaltechnisch is dat onjuist.

Spelling is gebaseerd op afspraken. Ik heb hier nog een oud woordenboek (gebaseerd op het Groene Boekje) waarin "dronkelap" de spelling was. Net als apekool, bullebak, klerezooi, koekepeer, nachtegaal en takkewijf, om maar enkele versteende samenstellingen te noemen. Kennelijk was de "dronkelap" bij nader inzien niet versteend genoeg en is de "gewone" hoofdregel gaan gelden. Met een -n dus, volgens dezelfde regel als hondenhok, kippenren en pannenkoek. Toegevoegd na 13 uur: Nu is alkeen "dronkenlap" officieel. Die spelling moet worden geleetd op school en gehanteetd worden door de overheod. De "rest" mag spellen zoals hij of zij wil of moet spellen volgens de normen van de organisatie waar hij of zij voor werkt. De tijd van eksamen, produkt, kolkege en aksie lijkt me echter wel voorbij.

Omdat een spellingscomitee dat door niemand verkozen was dat een paar jaar geleden besloten heeft. Onder dat besluit vielen ook ruggeNgraat en panneNkoek. Die spellingshervorming bevatte zoveel onlogische hervormingen dat enkele grote kranten hun eigen ("witte") spellinghandleiding hebben uitgegeven, en gebruiken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100