'Rustig vaarwater heeft nooit een goede kapitein voortgebracht', bestaat deze gezegde of een variant hiervan?

Hoi hoi,

Ik meen me te herinneren ooit zo een soortgelijk gezegde te hebben gehoord. Maar ik ben vergeten hoe hij precies gaat. Via Google kan ik hem niet vinden.

Betekenis daarvan is dat iemand juist beter wordt in iets door tegenslagen tegen te komen. Dus door uitdagingen niet uit de weg te gaan.

En degene die makkelijkste paden bewandelen (rustig vaarwater), dat zij eigenlijk lang niet zoveel geleerd hebben als iemand die de uitdaging aangaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

In de Nederlandse taal bestaat dit gezegde niet. Maar wel in het Frans, volgens http://www.special-dictionary.com/proverbs/source/f/french_proverb/64474.htm En de Duitse taal kent er een variant op, volgens http://www.special-dictionary.com/proverbs/source/g/german_proverb/65923.htm

Het is in het Nederlands geen spreekwoord, maar een spreuk. Zoals er sinds Facebook zo velen over het Internet waren en soms in de daagse taal terecht komen, gewoon omdat het goede metaforen zijn. En dan krijg je soms het idee dat ze al heel lang moeten bestaan. Ik denk dan ook dat de bron die ik voor je gevonden heb - het is een Belg - leunt op het van origine Zweedse maar ook in het Frans gebruikte spreekwoord "In kalme wateren heeft elk schip een goede kapitein"- wat niet helemaal hetzelfde betekent, maar uiteindelijk wel op het zelfde neerkomt. Deze Wouter Ommeslag, zoals hij zich noemt, twitterde op 12 mei dit jaar : "In rustig water kan iedereen kapitein zijn. Het is de storm die de professionals van de amateurs scheidt". In die betekenis zie ik ook het wel oer-Hollandse spreekwoord "In het land der blinden is éénoog koning"; het is geen kunst de beste te zijn als de rest beduidend minder is, dat betekent nog niet dat je zelf iets voorstelt. Helaas kan ik geen spreekwoorden of gezegden vinden (in welke taal ook) die precies de lading dekken die je zoekt.

Bronnen:
http://ommeslag.be/?page_id=346

Rustig vaarwater heeft nog nooit een goede kapitein voortgebracht. Het is geen spreekwoord maar een uitspraak. Deze uitspraak is mij al heel lang bekend, de opmerking wordt zeer vaak gebruikt in de scheepvaart. Het is een uitspraak die tijdens of na examens nog het meest gebruikt wordt omdat er altijd wel geklaagd wordt over het niveau van de vragen en de praktijkopgaven. Altijd is alles veel te moeilijk voor degenen die gezakt zijn voor een vaarbevoegdheid (niet te verwarren met vaarbewijs). Een goede kapitein wordt men niet door alleen in rustige wateren te varen. Met moet ervaring opdoen in alle omstandigheden, ook in de moeilijkste. Brengt een kapitein door de meest wilde wateren het schip in veilige haven kan men ervan uitgaan dat hij kan varen volgens goed zeemanschap in alle omstandigheden. Een kundig en vaardig persoon wordt niet gevormd door hem alleen makkelijke kunstjes te leren. leren. In rustige wateren kan iedereen kapitein zijn, in kalme wateren kan iedereen loodsen betekent meer: wat hij laat zien is geen bewijs dat hij echt iets kan, dit is voor iedereen een makkie. Kort gezegd: dat kan mijn tante/zus ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100