Wanneer heet het gestorven of overleden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zijn synoniemen van elkaar voor zover ik het weet, dus iets is gestorven of overleden als het dood is gegaan.

De dood is een onomkeerbare toestand waarbij een voorheen levend organisme niet meer groeit, geen sprake meer is van metabolisme en geen actieve levensfuncties meer plaatsvinden (ademhalen, eten, drinken, denken, bewegen enzovoorts).

ze hebben mij wel is gezegd dat je eers overlijdt en dat je dan vervolgens gestorven bent

'Ze betekenen precies hetzelfde. Wel is het zo dat 'overlijden' licht eufemistisch is, je zegt letterlijk namelijk niet dat iemand is doodgegaan, maar dat iemands lijden over is. 'Overlijden' zal eerder gebruikt worden voor mensen, en minder snel voor dieren. Al is er tegenwoordig geen strikt onderscheid meer, iemand zal voor een geliefd huisdier best 'overlijden' gebruiken, en over mensen hoor je ook steeds vaker dat ze 'gestorven' zijn.

De woorden betekenen hetzelfde: nl. dat iemand niet meer leeft. In het gebruik zitten wel kleine verschillen. Je zegt wel: Hij is gestorven, maar niet mijn gestorven vader. Terwijl je wel zegt: Hij is overleden en ook mijn overleden vader. Gestorven is een wat "volkser" taalgebruik en overleden is wat plechtstatiger en respectvoller. Er bestaan geen regels voor wanneer je overleden of gestorven moet gebruiken. Dit is een kwestie van aanvoelen.

Even snel gequote: Synonyms for gestorven dood : geveld, kassiewijlen, koud, ontslapen, ontzield overleden : dood, ontslapen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100