Hebben Nederlanders verschillende accenten?

In België kan je meteen achterhalen vanwaar iemand komt door zijn accent. Heb je dit in Nederland ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja hoor, iedere streek heeft zijn eigen taal. Onder de grote rivieren wordt de g veel zachter uitgesproken dan in het noorden, om maar eens een voorbeeld te noemen. En onderling met al die g's is ook verschil. Je hoort echt wel of iemand uit Tilburg, Eindhoven of Bergen op Zoom komt. Of uit Maastricht of Venlo. En zo heeft iedere streek wel zijn eigen unieke dialect

Uiteraard. Als iemand alle eind 'n'-en van woorden uitspreekt en de 'e' die ervoor staat inslikt, is de kans groot dat hij uit het noorden komt. Spreekt iemand de eind-r van een woord ongeveer uit als het Engelse 'air' dan is de kans groot dat hij uit een chique woonplaats in het westen van ons land komt. Heeft iemand een accent als de cabaretier Herman Finkers dan komt hij uit Twente. Spreekt iemand de 'g' uit alsof hij zich verslikt heeft in een hete aardappel, dan komt die persoon niet uit Brabant of Limburg. Enz. Enz.

Ja en vraag is eigenlijk beter te stellen als zijn er in het Nederlandse taalgebied verschillende dialecten? Dan zie je dat Vlaams België gewoon een onderdeel daarvan is en dat de dialecten in Zuid Nederland en Vlaams België in bepaalde gevallen meer bij elkaar horen dan bepaalde dialecten uit de landen zelf. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brabants https://nl.wikipedia.org/wiki/West-Vlaams https://nl.wikipedia.org/wiki/Limburgs Voor het gehele overzicht: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_dialecten Zo zie je dat een Noord Brabander zich eerder in zijn dialect uit zal kunnen drukken net over de grens, dan dat hij dat in Friesland of Groningen kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100