Schrijf je 'vanaf' of 'van af' in de zin ‘ergens vlees vanaf scheuren’?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vanaf is in dit geval een combinatie van "van" en "af". Zo kun je ook schrijven: "Ze klom op de ladder en is daar helaas vanaf gevallen.". "Van" en "af" als twee aparte woorden schrijven is in ieder geval niet juist. Je kunt zeggen: "Ergens vlees vanaf scheuren" als de nadruk op scheuren ligt en niet het werkwoord "afscheuren" bedoeld wordt. Anders zeg je "Ergens vlees van afscheuren".

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/3/...

In dit geval zijn het twee woorden, dus je scheurt ergens een stuk vlees van af. "Vanaf" heeft met tijd te maken. Bijv. vanaf morgen wordt het beter weer

-- Vanaf betekent volgens de woordenboeken 'te beginnen met/bij' of 'met ingang van'. Koenen omschrijft vanaf als "van de te noemen plaats of tijd af te rekenen (...) vanaf mijn tiende jaar". Volgens beide definities begint de reeks die wordt ingeleid door vanaf met het genoemde, in dit geval de vierde voorstelling. -- Dus het wordt : ergens vlees van af scheuren. Toegevoegd na 12 uur: Of je afscheuren zegt of af scheuren, hangt af van de context. Wanneer je het vlees meestal snijdt, maar nu wordt het vlees getrokken, dan geeft " af scheuren" meer nadruk op het scheuren (i.p.v. Het snijden ).

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/vana...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100