Hoe zie je de vertaling van een Nederlands woord in vele talen tegelijk?

Als je een kind een welluidende doopnaam wil meegeven kan het interessant zijn om een bepaald Nederlands woord bv. het woord blijdschap over te brengen naar een taal waarin dat woord een mooie klank heeft. Maakt niet uit welke taal want het gaat om de klank. Woordenboeken waarmee dat kan heb ik op internet weliswaar gevonden maar het uitvogelen duurt lang. Je moet steeds heen en weer. Is er ook iets te vinden waarbij dat Nederlandse woord in EEN oogopslag vertaald wordt in vele talen tegelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan onder andere op de site van vertaalwoord (zie bronvermelding). Het zijn dan niet heel veel talen, maar het is een begin. Ook geven ze synoniemen. Ik heb het woord 'blijdschap' even voor je geprobeerd. Het eerste rijtje woorden is een vertaling van het woord. Het tweede (langere) rijtje woorden zijn synoniemen van het woord blijdschap. Nederlands: blijdschap Engels: gladness, joy Italiaans: gioia Papiamento: alegria Fries: blydskip Nederlands: verheugenis, verheuging, vreugde, blijdschap, blijheid Engels: gladness, delight, joyfulness, joy Frans: joie, allégresse Duits: Freude Spaans: alegría Italiaans: gioia Deens: glæde Zweeds: fröjd Papiamento: alegría

Bronnen:
http://www.vertaalwoord.nl/

Als het gaat om de voornamen die men aan een kind wil geven, en de Engelse taal is geen probleem, dan kan ik http://www.behindthename.com/ adviseren. Om het voorbeeld te gebruiken: blijdschap is in het Engels 'joy'. Type je dat in het zoekvak en klik je op "search meanings" dan krijg je onder andere de volgende opties: Añuli (in het Igbo), Ayo (in het Yoruba), Boitumelo (in het Tswana), Chara (in het Grieks), Desta (in het Amharisch), Etsuko (in het Japans), Farah (in het Arabisch), Freyde (in het Jiddisch), Gil (in het Hebreeuws), Gioia (in het Italiaans) ... et cetera.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100