Waarom is het niet nodig om een lidwoord te plaatsen bij: aan tafel zitten, op tafel zitten, op tafel staan ? Zo ook op school, op kantoor.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Simpelweg omdat hier sprake is van een bepaalde uitdrukking. Als je zegt dat je aan de tafel zit dan zeg je dus dat je de tafel aanraakt als je zegt dat je aan tafel zit begrijpen we allemaal dat je aan de tafel hebt plaats genomen, en dat is toch iets heel anders. Op de school zitten is dus letterlijk, en op school zitten is hetzelfde als lessen volgen aan een onderwijsinstituut. Zo zijn de afspraken en kennen we die ook. In contact met mensen van een andere afkomst gaan hier in de ncommunicatie ook veel dingen mis. Een bekend voorbeeld als iemand aan het schoonmaken is en je zegt neem je het aanrecht ook meteen even mee (maak even schoon) dan bedoelen we niet dat hij aan het breken moet om de aarecht mee re kunnen nemen. Allemaal moedertaal zo wordt het ons voorgehouden.

Als het duidelijk is over welke tafel, school of welk kantoor het gaat, hoeft 'de', of een andere aanduiding er niet bij. Maar als er bijv. een heleboel tafels zijn, en je wilt iemand iets op de tafel laten zetten die het dichtstebij de deur of het raam staat, zal je niet zeggen : zet het maar op tafel. En als je iemand naar jouw kantoor wil laten komen in zo'n rimboe van kantoorgebouwen als er tegenwoordig zijn, is het ook niet duidelijk, als je er niet bijzegt naar wélk kantoor hij dan toemoet.

Dit is een typisch voorbeeld van taalzuinigheid. net als dat we het woord hun ook gaan gebruiken voor meer toepassingen dan alleen bezittend voornaamwoord.

Omdat dat lidwoord je onderwerp aanduidt. Natuurlijk wordt dat lidwoord vaak weggelaten in de spreektaal en lijkt het dus overbodig. Misschien moeten we het over enkele jaren dan ook niet meer gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100