Wat is het verschil tussen calvinistisch en introvert?

Op wikipedia staat op de pagina van calvinisme dit geschreven: "In het spraakgebruik wordt met calvinisme een verzameling eigenschappen bedoeld die typisch Nederlands zouden zijn, daaronder ingetogen gedrag, ingetogen in het uiten van emoties, niet te koop lopen met je successen, kapitaal of bezittingen en daar weinig waarde aan hechten, starheid in principes, arbeidsethos en eigenschappen als soberheid, zuinigheid en lijdzaamheid". Komt dit niet erg veel overeen met introvert?

Weet jij het antwoord?

/2500

Iemand die introvert is vertelt niet spontaan over zichzelf, is gesloten. Die persoon hoeft helemaal niet calvinistisch te zijn. Het calvinisme is met de opvoeding meegegeven, dus aangeleerd. Het introvert zijn is een persoonlijke eigenschap, dus aangeboren.

Calvinisme is het idee dat je vooral gewoon moet doen. Oorspronkelijk is dit een religieuze stroming, die een afkeer heeft van overdadigheid (vooral de overdadige versieringen van de RK kerken, die veel welvaart verzamelden terwijl de gelovigen in armoede leefden was de protestanten, waaronder Calvijn) een doorn in het oog. Het Calvinisme is een levensovertuiging. Introvertheid heeft hier niets mee te maken, maar is een psychologische hoedanigheid van mensen (grotendeels aangeboren). De ingetogenheid van het Calvinisme is aangeleerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100