Wat is het verschil tussen "of " en "als"?

Bijvoorbeeld in de zin:"Ik weet niet OF dat waar is".Je kan toch namelijk ook zeggen:"Ik weet niet ALS dat waar is".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heb wel meer gehoord: ik weet niet ALS enz. Is in de buurt van -ik meen- Scheveningen/Monster geen ongebruikelijke vorm, maar duidelijk fout.

Je kunt wel zeggen: " ik weet niet als dat waar is" , maar dat is geen correct Nederlands! Wat wel correct is: "Als dat waar is, weet ik het niet (meer)..."

1of nevenschikkend vw 1 uitsluitend tegenstellend: ja of nee 2 gelijkstellend: een adverbium of bijwoord 2of onderschikkend vw 1 voorwaardelijk: ik doe het, of je het nu goedvindt of niet 2 vergelijkend: het is of je doof bent alsof 3 verbindend: ik vroeg hem of hij kwam 3of bevestigend, toestemmend: wil je mee? En of! heel graag! 1al telw in het geheel: al de mensen; alle dagen; wij allen; alle drie (de) partijen 2al onbep vnw alles: al wat je hoort 3al bn geheel: met alle macht 4al zn: al met al alles tezamen genomen 5al bw van graad: geheel en al in de war; (versterkend) al doende leert men; (van tijd) hij is er al; (modaal) de zaal deugde ook al niet 6al vw hoewel, ofschoon: al is hij mijn neef, ik mag hem niet 1als vw 1 zoals: lopen ~ een haas 2 alsof het zo was: ~ verstijfd van kou 3 telkens wanneer: ~ ik naar kantoor ga 4 indien: je kunt slagen ~ je je inspant 2als vz in de hoedanigheid van: ik raad je dit aan ~ vriend; ~ voorzitter

Ik begrijp niet wat je bedoelt met: "Ik weet niet als dat waar is". De zin verschilt in ieder geval van de eerste zin en ik vraag me af of je zegt wat je wilt zeggen. Dat de zin fout zou zijn, kan ik niet bevestigen.

De zin moet luiden: Ik weet niet of het waar is. De andere zinsbouw is fout. Een zin, zoals de volgende kan wel, de komma s horen er bij: Ik weet niet, als dat waar is, dan eet ik mijn schoenen op. Voel je het verschil een beetje aan?

als..heeft meer van "in geval dat".en ..of.. heeft meer van"dit of dat".

Als betekent zoveel als indien of wanneer. Of zeg je wanneer je een keuze moet maken; dit of dat. Je zegt niet ; ik weet niet indien of wanneer dat waar is als je of bedoelt. Als de keuze al gemaakt is kun je wel weer vragen; als dat waar is dan......maar dit slaat dan weer op de keuze die vooraf gemaakt is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100