Waarom wordt zonnescherm, zonnebril etc. niet met tussen-n geschreven. Het meervoud is toch 'zonnen'?

Het zal wel een of andere uitzondering zijn, maar ik kan het bij 'onze taal' niet vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tussen-n_in_de_Nederlandse_spelling De eerste twee regels kennen vijf uitzonderingen. Er komt ook geen tussen-n: Als het eerste deel van de samenstelling verwijst naar een persoon of zaak die in zijn soort uniek is. Dikwijls speelt de context hier een grote rol. Het is dus bijvoorbeeld Koninginnedag (maar koninginnensoep) en zonne-/maneschijn.

Er is maar één zon. Zo'n woord krijgt alleen een tussen-n achter zich als er een meervoud van bestaat.

Het wordt tijd dat meer mensen de regels van Onze Taal gaan volgen. Dat zijn de regels van het Groene Boekje minus alle idioterieën. Hun standpunt: voor de tussen-n is geen regel op te stellen. Ruggengraat en ruggegraat zijn dus beide goed.

De tussen-n regel is wat uitgebreider dan jij denkt. Er komt een tussen-n dan en slecht dan als: (1) het een samenstelling is van twee zelstandige naamwoorden (2) er een vermoeden bestaat dat er misschien wel eens een tussen-N zou moeten zijn, dus niet bij wasmiddel, strijkgoed e.d. Je hoort onmiddelijk dat er niet eens een tussen-n tussen past (3) het eerste zelstandig naamwoord heeft precies één meervoud, en dit éne meervoud einigt op n. Dus niet rijst, want rijst heeft geen meervoud, niet boete, want er bestaat een meervoud boetes.meervoud is zones. In dat geval komt er een tussen-n. BEHALVE als: (A) het eerste woord typisch iets is waarvan er maar één is, zoals koningin en zon. Er zijn weliswaar meerdere koninginnen in de wereld en meerdere zonnen, maar met koninginnedag en zonneschijn bedoelen we die ene koningin en die ene zon. (B) het is een samenstelling van een dier en een plant. Paardebloem (C) het moet echt om twee zelfstandige naamwoorden gaan. Als je wilt zeggen dat iets heel erg goed is, dan is goed hier niet een zelfstanig naamwoord, dus is het beregoed. Als je het over de kleren van een beer hebt, dan is het berengoed. (D) versteende uitdrukkingen. Dat zijn uitdrukkingen waar je niet meer denkt aan de twee zelfstandige naamwoorden : de hele santekraam. Je denkt niet meer aan een kraam vol sinten. In al deze 4 gevallen geen tussen-n. Samenvattend: groepen van uitzonderingen -zonneschijn - paardebloem - beregoed - santekraam

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100