Moet je namen met 's of gewoon s schrijven?

Het gaat om de volgende namen:

Nick
Justin
Martijn
Aniek
Jessie
Gio
Bram

Toegevoegd na 9 minuten:
Ik ben zo in de war. In de antwoorden staat dat het gewoon s erachter moet, maar op het internet lees ik ook iets over het Witte Boekje waarin staat dat 's altijd kan.
Ik ben echt heel erg in de war.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De regel van het Groene Boekje is dat de bezits-s in principe aan een naam vast geschreven wordt. Alleen als de s de uitspraak van de voorafgaande klank zou veranderen, moet er een apostrof voor komen. Dat is het geval als de laatste lettergreep op één a, i, o, u of y eindigt (of op een enkele e die als [ee] klinkt). Na een dubbele klinker of een tweeklank komt geen apostrof. Na een naam die op een hoorbare sisklank eindigt, komt wel een apostrof maar geen extra s. Toegevoegd na 2 minuten: Alleen bij Gio dus een 's -> Gio's. de rest een s. Toegevoegd na 4 minuten: Het Witte Boekje hanteert diezelfde basisregel, maar staat een apostrof altijd toe. Dat komt in de praktijk namelijk al eeuwenlang voor, en het kan handig zijn om sneller duidelijk te maken dat de s niet bij de naam zelf hoort. Zo komt de naam beter uit in Jansen's terras en Lei's dochter dan in Jansens terras en Leis dochter

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/bezi...

De vraag is niet duidelijk, maar ik vermoed dat je bedoelt in het geval dat je het bezit van een persoon met die naam beschrijft. Dan wordt de apostrof alleen gebruikt in het geval de laatste letter van de naam al een s is. In al jouw voorbeelden kan de s er gewoon aan vastgemaakt worden. Het is Anieks boek en Brams fiets.

Als de uitspraak niet verandert wordt de "s" er gewoon achter gezet. Anders moet je de apostrof gebruiken. Piet > Piets vriendin Guus > Guus' broer Papa > Papa's auto

Ik denk dat je doelt op de bezitsvorm. Het is in dat geval Nicks Justins Martijns Anieks Jessies Gio's en Brams

Het gebruik van s of 's heeft te maken met de klank van de naam. Als de uitspraak van de naam niet veranderd dan is het alleen een s. Als de uitspraak van een naam anders wordt (bv door een lang uitgesproken klinker aan het eind van een naam) dan is het 's. Eindigt een naam op een s dan gebruik je alleen de '. In jouw geval: Nick - Nicks Justin - Justins Martijn - Martijns Aniek - Anieks Jessie - Jessies (de ie blijft ook ie als er een s achter staat) Gio - Gio's (de o in Gio spreek je uit als oo en zou een o worden met een s er achter) Bram - Brams Andere voorbeelden zijn: Harm - Harms Anja - Anja's (de a van Anja spreek je uit als aa, met een s er achter zou het a (jas) worden) Kees - Kees' (Kees eindigt al op een s, dus geen Keess maar alleen een ')

Bronnen:
http://beterspellen.nl/website/index.php?pag=81

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100