Waarom heet het in Nederland ''verjaar'' dag?

''verjaar'' dag klinkt zo...........ja, alsof je overdatum bent ofzo..vergane glorie.. waarom noemen wij het niet geboortedag..zoals in Amerika. etc.''Birth'' day, .klinkt toch veel positiever? Hoe zijn wij tot het woord:''verjaar'' gekomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een ouderwets woord, dat aangeeft dat er iets veranderd in de vorm. Zoals bv ook de woorden vervormt, vergaat, vervalt, vervelt, vermomt, etc. Het geeft aan dat er een verandering plaatsvindt. Wanneer je 'verjaart', ga je over van het ene levensjaar in het volgende. Ouderwets Nederlands.

Bij verjaardag vier je dat je weer een jaar ouder bent geworden. Je verjaart. Vind dat helemaal niet negatief. Weer een jaar er bij, die je in je pocket mag steken en niemand die dat nog af kan pakken. Een erg positief woord dus :).

Verjaren klinkt inderdaad als verlopen, zoals een verjaarde strafzaak oid. Gelukkig krijg je na iedere verjaardag een herkansing.

Helemaal met je eens, geboortedag klinkt leuker maar ja verjaren doen we ook al weet ik niet of we ook over de datum kunnen zijn.

verjaardag 1) Bepaalde dag 2) Datum van geboorte 3) Datum van verjaren 4) Feestelijk gebeuren 5) Feestelijke gelegenheid 6) Geboortedag 7) Herdenking van de geboortedag 8) Jaardag 9) Jaarfeest 10) Misdadigers vieren op zo n moment dubbel feest 11) Naamdag 12) Verjaring Gevonden op

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/verjaardag

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100