Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Een dappere held (denk: brandweer) en een sportheld zijn beide "helden" maar hebben die betekenissen dezelfde eymologische oorsprong ?

Persoonlijk heb ik een heel ander "helden gevoel" bij de held die zijn leven waagt om een ander het leven te redden, dan een sportman die een gouden plak op de Olympische spelen haalt.

Toch noemen we beiden: "helden"

Zijn die twee betekenissen toevallig op hetzelfde woord uitgekomen, of hebben beide betekenissen ergens een gezamenlijke bron ?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Held betekent ''dappere strijder'. Het is wel hetzelfde woord met verschillende invalshoeken. De sportheld heeft gestreden om te overwinnen, heeft daar alles voor uit de kast moeten halen. De redder heeft gestreden om het leven van een ander te behouden.
In de oorspronkelijke betekenis, uit 1250, was het een man die een wapen droeg en daarom een sterke man. Hij had moed om zich te verweren.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding