Wat is het verschil tussen dialect en taal?

Wie en wanneer is bepaald dat iets een taal of dialect is. Bovendien zou ik graag het nut hiervan willen weten...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taalkundig gezien bestaat er geen verschil tussen talen en dialecten. Ze hebben allebei klanken, woorden, uitdrukkingen, spreekwoorden en zinnen. Ook hebben ze allebei grammatica en poëzie, hoewel dat voor een dialect vaak niet op papier is gezet. Taalkundigen zullen nooit zeggen dat er verschillen bestaan tussen talen en dialecten. Maar maatschappelijk gezien bestaan er veel verschillen tussen een taal en een dialect.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/22182

Nederland mag dan wel een klein landje zijn, het kent veel verschillende dialecten. Soms praten de inwoners van naburige dorpen al anders! Spreek jij thuis wel eens dialect? Hoeveel mensen in jouw omgeving spreken het verder? Weet jij de juridische status van jouw taal of dialect? Nederland kent namelijk allerlei gradaties in talen en dialecten. Het Algemeen Nederlands is onze officiële standaardtaal. Het Fries is een paar jaar geleden erkend als tweede landstaal. Dat betekent dat een Friese volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer zijn woordje in het Fries mag doen. En Limburger mag dat dan weer niet, want het Limburgs is slechts erkend als streektaal. Dat geldt ook voor het Nedersaksisch, wat gesproken wordt in het noordoosten van Nederland. Het Gronings en het Drents vallen daaronder, maar zijn op zichzelf dan weer dialecten. Dialecten zijn ook het Zeeuws, het plat-Utrègs, het Goois enzovoorts. Wie bepaalt dat? Zijn het slechts naamstickertjes die er door iemand op geplakt worden, of zijn er ook echt inhoudelijke redenen om het ene een taal te noemen en het ander een dialect?

Bronnen:
http://www.rug.nl/let/voorzieningen/alfast...

dialect: verwrongen nederlands taal: nederlands (oa)

Volgens mij heb ik deze vraag al eens gezien en ook beantwoord. De precieze datering van de start van het gebruik van ABN Algemeen Beschaafd Nederlands zou ik niet kunnen zeggen, Ik denk ergens in de 18e eeuw. Je zou misschien kunnen informeren bij het Nederlands Taal Genootschap, ze geven een blad uit Önze Taal". Maar het is zo: Toen de Zeven Provincien met de wingewesten Brabant en Limburg steeds meer als een geheel gingen functioneren, ontstond de behoefte aan een taal. Er werd toen besloten dat het dialect van Haarlem de titel Algemeen Beschaafd Nederlands zou krijgen. In Haarlem en omgeving woonden ten tijde de rijkste en invloedrijkste mensen. Vandaar dat met in Haarlem, o wonder, het zuiverst Nederlands spreekt. Als die rijke mensen in Limburg hadden gewoond, spraken we nu allemaal Limburgs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100