Waarom moet een werkwoord met een D, als het gevolgt is met door 'wordt?' Het is dan toch in de tegenwoordige tijd?

Een voorbeeldzin is: 'Het dier wordt verzorgd.' Waarom is 'verzorgd' in dit geval met een D op het eind? Want deze zin is toch in de tegenwoordige tijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Verzorgd' is in dit geval een voltooid deelwoord. Om dit woord te spellen kun je gebruikmaken van het 't eX-FoKSCHaaP. Als je een voltooid deelwoord tegenkomt, zoek je eerst het volledige werkwoord, 'verzorgen' in dit geval. Van het hele werkwoord haal je -en af, 'verzorg'. Vervolgens kijk je of de laatste letter (g) in 't eX-FoKSCHaaP staat. De g staat hier niet in. Dus schrijf je verzorgd met een d. Als je een ander voorbeeld neemt, bijvoorbeeld werken, kun je precies hetzelfde doen. Haal -en van het hele werkwoord af (werk), kijk of de laatste letter in 't eX-FoKSCHaaP staat (ja, de k staat er in), staat deze laatste letter er in, dan gebruik je een T op het einde, staat de laatste letter er niet in, dan gebruik je een d.

Het is een voltooid deelwoord, niet tegenwoordige tijd. Met voltooid deelwoord geldt: 't kofschip. Verzorgen, min en, verzorg, g zit er niet in dus een d.

Bronnen:
school

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100