Is "tweedehandse" correcte spelling?

Ik zie regelmatig dat zowel "tweedehands" als "tweedehandse" worden gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Is "tweedehandse" correct?

Bijvoorbeeld tweedehandse machines of tweedehandse auto.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allebei de vormen zijn correct. Welke vorm je gebruikt hangt af van de zinsopbouw. Vergelijk: De tas is rood. Het is een rode tas. De tas is tweedehands. Het is een tweedehandse tas. Welke vorm je gebruikt hangt af van een aantal zaken. Als je daar wat meer over wilt lezen dan is dit een goede start: http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/28/.

Er komt een e achter het bijvoeglijk naamwoord als: - er een de-woord op volgt: de tweedehandse auto; - er een meervoud op volgt: tweedehandse auto’s; - er een het-woord op volgt én het voorafgegaan wordt door het, mijn, jouw, zijn, haar, uw, ons, jullie, hun of de bezitsvorm van een eigennaam: hun tweedehandse autootje. Er komt geen e achter het bijvoeglijk naamwoord als: - er een het-woord op volgt én er geen ander woord voor staat: tweedehands autootje te koop; - er een het-woord op volgt én het voorafgegaan wordt door het onbepaalde lidwoord een: een tweedehands autootje; - er een het-woord op volgt én het voorafgegaan wordt door het woord ander, anderhalf, één, elk, enig, geen, genoeg, ieder, meer, menig, minder, te veel/weinig, veel, weinig, welk, zo'n of zulk: zo'n tweedehands autootje wil hij ook wel hebben. Het hangt dus van het zinsverband af of je wel of geen -e achter tweedehands schrijft.

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/buig...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100