Wat is de betekenis van het zinnetje "De mandarijnen maakten ruzie in hun blaadjes." in een lied van Boudewijn de Groot?

In het lied 'Een wonderkind van 50' van Boudewijn de Groot wordt gezongen "De mandarijnen maakten ruzie in hun blaadjes; En iedereen had hem het eerst ontdekt." Wat wordt er bedoeld met die zin over mandarijnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van Willem Frederik Hermans verscheen in 1964 het boek "Mandarijnen op zwavelzuur". Hij gaf het uit in eigen beheer, aangezien geen uitgever er zijn vingers aan wilde branden. Het betreft een beruchte verzameling polemische artikelen uit de jaren veertig en vijftig. De uitdrukking `mandarijn' is sindsdien een gevleugeld woord geworden in de Nederlandse letteren. Mandarijnen, dat zijn de literatoren die jury's en commissies bevolken. Die `hoernalistiek' bedrijven en elkaar de bal toespelen zonder dat daar, zoals Hermans verontwaardigd meldt, `één literaire prestatie tegenover staat'. De 'blaadjes', dat zijn de literaire tijdschriften waarin recensies over nieuwe epistels werden geschreven.

Bronnen:
http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/wf...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100