Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het gebruik van laatste als vertaling van latest niet fout. De vertaling moet toch zijn meest recente?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Taal
2.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het woord 'laatste' kan leiden tot misverstanden, en daarom is het beter om 'recentste' te gebruiken. Ik heb het namelijk meegemaakt dat er in het verzendbericht bij een nieuwsbrief stond dat het de laatste betrof, en mensen vervolgens dachten dat die brief ophield met te bestaan. De laatste uitgave kan zowel een tijdelijk als een definitief einde betekenen. De recentste uitgave houdt open of er daarna een nog nieuwere zal komen.

Als je kijkt naar het Engelse woord 'latest' dan wordt dat gebruikt om het huidige aan te geven. Er zit geen betekenis van een einde in. In dat opzicht is het dus wel fout om het te vertalen als "laatste".
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

laatste, nieuwste en meest recente betekenen hetzelfde. Dus beide vertalingen zijn juist.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Nee. Meest recente is juist fout omdat dit een anglicisme is: most recent.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Welnee, "meest recente" is helemaal geen anglicisme. Je kunt niet alles wat in beide talen bestaat zomaar een anglicisme noemen.
"Recentelijk" is wel lange tijd beschouwd als anglicisme (omdat het leunt tegen 'recently'), maar ook dat is tegenwoordig gewoon geaccepteerd.
Hoogstens zou je kunnen zeggen dat constructies met "meest ..." in zijn algemeen een anglicisme zijn wanneer de overtreffende trap ook bestaat. Dus: omdat "recentste" bestaat, is "meest recent" een anglicisme. Maar dan heb je het niet meer specifiek over "de meest recente".

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding