Waarom zeggen we dat het alarm afgaat terwijl het juist aangaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hij gaat inderdaad "aan", maar het tegenovergestelde van "aangaan" is "uitgaan". Als iemand zou zeggen "de wekker gaat uit", dan kun je terecht zeggen, "nee, hij gaat aan". Afgaan is niet het tegenovergestelde van aangaan, het betekent "beginnen met werken" (de wekker gaat af, de pistool gaat af).

Wie zal zeggen waarom wij dingen zeggen zoals we ze zeggen? Ik denk dat bij ‘afgaan’ een gedachte hoort van ‘energie of spanning die zich ontlaadt’. Een vuurwapen gaat af. Aangaan is meer een kwestie van iets dat vanuit een ruststand tot leven komt. Een lamp gaat aan. Alarm past beter bij een ontlading van gespannen waakzaamheid dan bij een soort van wakker worden . Taal is vaak een gevoelskwestie.

Als een systeem aangezet is, en in werking gaat doordat aan de eisen wordt voldaan om af te gaan, gaat het systeem af, en niet nog een keer aan.

Vroeger toen er uitsluitend mechanische wekkers met een veermechanisme waren, zei men dan ook de wekker loopt af, duidend op de zich afwikkelende veer. Ik denk dat men bij de elektrische wekkers loopt af vervangen heeft door gaat af, inderdaad omdat afgaan al bekend was van het vuurwapen zoals Martinm al signaleert.

Eerst zet je het alarm aan. Dan gaat het alarm af (als je geluk of pech hebt). Dan moet je het alarm uit zetten om hem stil te krijgen. Dus een wekker of een inbraakalarmsysteem.

Een startschot gaat ook af en niet aan. Denk aan de woorden "vertrek" en "weggaan". Het weggaan (vertrek) van een schif heet ook afvaart. En daar komt het woordje af vandaan. Toegevoegd na 17 uur: schif=schip Ik sprak mijn vrouw nog even aan over je vraag en die maakte een verstandige opmerking die ik je niet wil onthouden. Je moet een alarm eerst AAN zetten voordat het AF gaat. Als een alarm dus af gaat mag je niet zeggen dat het aan gaat. Dat is verkeerd taalgebruik. Kun je hiermee leven. Mijn vrouw wel!

Heel lang geleden waren de technische mogelijkhedeen primitief.Zaken al alarm e.d zullen wel hebben gewerkt met spiraal veren die opgespannen werden.EEn bel ging dan af als de veer ontspande, die ging dan af.Nu werkt alles op elektriciteit en nu gaat alles of aan, of uit

Denk aan de uitdrukking: Klaar? Af! Afgaan is dan starten, beginnen (met wat te doen staat).

Omdat de definitie van afgaan 'plotseling beginnen te werken' is. En dat doet een alarm.

Om dezelfde reden dat ook zeg (ik zit achter de computer, terwijl je er voor zit...

met af bedoelen ze denk ik ook gaan ze zeggen toch ook "klaar voor de start af ". ik weet het eigenlijk niet XD

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100