wat bestond eerder Engels of Nederlands?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geen van beide. Zowel het engels als het nederlands zijn voortgekomen uit andere, oudere, talen. Voor een deel zelfs uit dezelfde: fries en saksisch. Nadat Willem de Veroveraar in 1066 Engeland had veroverd kreeg het Frans daar ook veel invloed op de taal. Toegevoegd na 1 minuut: En ja...dit is een kort door de bocht antwoord. Er valt nog veel meer en genuanceerder over te vertellen.

Ik denk zomaar het Nederlands. Er is niet zo heel veel bekend over de echt oudste vorm van het Nederlands maar,,,. er zijn een aantal tekst-fragmenten uit de 9e eeuw gevonden die daarop wijzen!

ik denk engels want dat is een wereldtaal en Nederlands is als het goed is gevormd door latijn engels enz

als de oudste fragmenten van het nederlands uit de 9e eeuw komen terwijl het engels ontstaan is sinds 1066 de Normandiërs Engeland veroverden en het Frans het Angelsaksisch drastisch veranderd heeft in het Engels, is het duidelijk dat het Nederlands veel ouder moet zijn. maar ouderdom zegt bij talen niet erg veel. Mengtalen zijn doorgaans levenskrachtiger - kijk naar het [vrijwel niet vermengde] IJslands tegenover het [heel veel vermengde] Engels en het [ietwat minder maar toch veel vermengde] Nederlands

Hoe oud de Nederlandse taal precies is, is onmogelijk te zeggen. Je zou het kunnen vergelijken met families: er is telkens weer een vader te vinden en een moeder, die ook weer een vader en een moeder hadden, die ook weer vaders en moeders hadden etc. Je kunt de lijn naar het verleden doortrekken tot je niet verder kunt. Je kunt niet zomaar een begin aanwijzen. Met talen is het net zo. Ons Nederlands is de tegenwoordige versie van het Nederlands van honderd jaar geleden. En dat was weer de afstammeling van het Nederlands van 200 en 300 jaar geleden etc. Vandaar dat men zegt dat de talen onbepaalbaar oud zijn. Alle talen zijn ontstaan uit het Indo-europees. Daaruit is het Oer-germaans ontstaan. Hier zijn Oost- , Noord- en West-germaans uit ontstaan. Uit het West- germaans zijn zowel het Engels als het Nederlands ontstaan. (In de bron staat dit in een overzichtelijk schema weergegeven). Maar welke taal eerder bestond valt niet aan te wijzen.

Bronnen:
http://intranet.grundel.nl/Grassroots/nede...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100