Hoe kun je Dhr. gebruiken?

Ik heb in een tekst een aantal keer Dhr. of Dhr. Janssen staan, maar ik weet niet of het allemaal dan hetzelfde moet.
En moet het dan met hoofdletter en punt? (Dhr. woont nu zelfstandig) En moet dan ook de naam er achter staan, of is dat niet verplicht? (Dhr. Janssen woont nu zelfstandig)

Weet jij het antwoord?

/2500

Dhr gebruik je alleen bij een aanhef. In een tekst gebruik je gewoon meneer. Meneer Janssen woont nu zelfstandig of later meneer kan nog zelf de trap op. Eén keer de achternaam is voldoende.

"Dhr." net als "mevr." of "mw" liefst nooit gebruiken. Dus gewoon 'de heer' of 'mevrouw'. In de dossiers van mensen die in de zorg werken kom je het wel tegen. Dan krijg je zinnen als: "Vandaag heeft mw. nieuwe medicijnen gekregen." Of: "Mw. heeft vandaag nieuwe medicijnen gekregen." Taalkundig klopt dat. Maar je ziet ook zinnen als: "Vandaag heeft dhr. nieuwe medicijnen gekregen." Of: "Dhr. heeft vandaag nieuwe medicijnen gekregen." Taalkundig klopt dat (inderdaad) niet want na 'de heer' (of dhr., als het dan toch gebruikt moet worden) hoort altijd een (achter)naam te komen. Ik beschouw het maar als foutief taalgebruik binnen een bepaalde beroepsgroep. Toegevoegd na 2 minuten: Het zou beter zijn om in zo'n geval 'meneer' te schrijven in de zorgdossiers. kan zonder achternaam erachter. Gewoontes laten zich echter maar moeilijk veranderen.

Zonder hoofdletter. Wel met een punt. Over de schrijfwijze van de afkorting dhr. is in het verleden wel wat te doen geweest. Afgekorte woordgroepen (bijvoorbeeld d.d. voor 'de dato') krijgen namelijk normaal gesproken één afkortingspunt voor elk woord. De afkorting van 'de heer' zou volgens dat principe d.hr. moeten zijn. Inmiddels is dhr. volledig geaccepteerd. http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/hr.-dhr.-venema

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100