Zeg je 'In de gang' of 'Op de gang'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt : 'In de gang'. Misschien is 'op de gang' een dialect-vorm, maar 'op' betekent normaal gesproken 'ergens bovenOP', een dak, bijv, of een tafel....

in de gang

Dat ligt eraan waar je je bevindt...

Je kan ook zeggen dat je aan de gang gaat met het behangen van de gang en het verven van de deuren in de gang terwijl je het schoonmaken van de gang in gang hebt gezet en dat de ladder zo lang op de gang staat. Of zoiets.

Als de leraar je straf geeft, kun je 'op de gang' gaan staan (zo is mij vroeger vaak verteld). Maar als je op de gang bent, kun je naast je jas gaan staan, die 'in de gang' hangt, dus kan het allebei. En als je 'aan de gang' blijft, word je naar huis gestuurd.

Hangt sterk af of je iuit het RK Zuiden komt of uit Noord Nederland. Vandaar dat Creolen zo’n specifiek ouderwets aanvoelend Nederlandsspreken spreken, want die zijn in Suriname allemaal bij de broeders (Uit Zuid Nederland) op school gegaan.

Het is 'in de gang' Op is ergens 'op' staan. ("Het ligt 'op' de plankt") Al zei me leraar vroeger altijd "Ga jij maar 'op' de gang staan jongetje." :-P

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100