Is er verschil tussen de woorden 'niet juist' en 'verkeerd' ?

Vooral m.b.t. tot de volgende zin: ik heb de verkeerde woorden gebruikt - ik heb de niet juiste woorden gebruikt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat hangt af van hoe je aankijkt tegen goed-fout: Als je gelooft dat het een dichotomie is (zwart of wit, er zit nix tussen) dan is er geen verschil. Als je gelooft dat het een continuüm is (iets is meer of minder juist, alles is tinten grijs), dan klinkt "verkeerd" als donkergrijs en "niet juist" als lichter grijs.

Natuurlijk is er verschil tussen de woorden: 'niet juist' spel je anders dan ' verkeerd' en het aantal karakters verschilt. Voor het verschil in betekenis moet je kijken naar de logica. In de propositielogica is een bewering waar of onwaar. Een uitbreiding op de propositielogica is de fuzzy logic http://nl.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic waa Als een bewering alleen maar waar of onwaar kan zijn, dan is niet juist hetzelfde als verkeerd.

Ja. 'Niet juist' zijn andere woorden dan ' verkeerd'. Je schrijft ze immers totaal verschillend. Of de betekenis verschilt hangt er vanaf. Als beweringen alleen maar waar of onwaar kunnen zijn zoals in de propositielogica, dan is dit hetzelfde. http://nl.wikipedia.org/wiki/Propositielogica In fuzzy logic is er nog van alles tussen waar en onwaar. Als je 'Juist' interpreteert als 100% waar en ' verkeerd' als 100% onwaar, dan is 'niet juist' iets heel anders dan 'verkeerd' http://nl.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic In taalkundige zin kan 'niet de juiste woorden' verwijzen naar de connotatie. De woorden die je hebt gebruikt drukken dan misschien inhoudelijk wel uit wat je bedoelt, het gevoel dat je publiek er bij heeft is anders dan je wilt. Maar dan kun je ook wel zeggen dat het verkeerde woorden zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100