Hoe werkt de t bij de gebiedende wijs?

Ik vroeg me af: klopt het dat je bij de gebiedende wijs geen t aan het einde van het werkwoord mag hebben, met uitzonderingen als er u in de zin staat? Zoja, hoe werkt dit dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Zowel in de gebiedende wijs enkelvoud als in de gebiedende wijs meervoud schrijven we alleen de stam van het werkwoord, dus: word lid en lever nu uw bijdrage. Toelichting In het Nederlands wordt tegenwoordig geen onderscheid meer gemaakt tussen de gebiedende wijs enkelvoud en de gebiedende wijs meervoud. In het meervoud kwam er vroeger een -t achter de stam van het werkwoord: Komt allen tezamen. Tegenwoordig wordt de gebiedende wijs enkelvoud (zonder -t) ook gebruikt wanneer het bevel aan meerdere personen gericht is: Ga nu maar slapen, kinderen. De vorm met -t is verouderd

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/924/

De gebiedende wijs wordt gebruikt om een bevel of dringend verzoek uit te drukken. Bij deze wijs staat de persoonsvorm voorop. Er is (meestal) geen onderwerp aanwezig bij de gebiedende wijs. Bij de gebiedende wijs schrijf je de persoonsvorm als stam. De persoonsvorm kan je niet in de verleden tijd zetten. Voorbeelden zijn; - Kom onmiddellijk terug! - Trek je jas aan. - Wees stil. - Kom van dat dak af. Toegevoegd na 6 minuten: De persoonsvorm is altijd het werkwoord. Er kan dan ook geen 'u' in een zin met gebiedende wijs staan. De zin zou dan niet meer in de gebiedende wijs als zodanig staan. Er staat dan een onderwerp in de zin en dan wordt het werkwoord daaraan aangepast, ook al zou het verkapt gebiedend zijn. Bijv; U trekt nu uw jas aan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100