Is het "wij plaatstten" of "wij plaatsten" ?

Ik zelf zeg persoonsvorm in verleden tijd, dan kijk ik naar het infinitief , dat is plaatsen, je hoort al een t dus plak je er nog 1 aan vast.
Je zou dus zeggen " wij plaatstten "

Iemand?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is "wij plaatsten". En dat is gewoon vanwege het feit dat het in tegenwoordige tijd "plaatsen" is. Dus er kan geen verwarring optreden, het verschil tussen tegenwoordige en verleden tijd is duidelijk. Toegevoegd na 7 minuten: Waar die extra T wél moet worden toegepast is bijvoorbeeld bij het werkwoord stoten. Wanneer de ik-vorm al op een T eindigt, komt er een extra T bij in de verleden tijd. Ik plaats heeft een S als laatste letter.

In de verleden tijd plak je aan de ik vorm er te(n) of de(n) aan vast. Met plaatsen (hele werkwoord) is de ik vorm plaats. Dus: ik plaats + ten = plaatsten. Dat ik vorm + te(n) of de(n) kan je bij alle werkwoorden toepassen.

Neem eerst eens het hele werkwoord; plaatsen................Om de stam te krijgen haal je de -en- van het woord af. de laatste letter is dan een -s-. - plaatS Ik plaats, jij plaatst, hij plaatst en plaats je/jij want alleen de stam bij - ik- en bij het ww. indien je ERACHTER staat of jij en je kunt het in elkaar veranderen. Dus plaats je (of jij)... De tegenwoordige tijd is ;' wij plaatsen...'. De verleden tijd is ; ' wij plaatsten....'. Neem nu eens het woord -haasten-. Hier zit de 't'op het eind als we -en- eraf halen om de stam te krijgen. - haasT-. Ik haast me, jij haast je, wij haasten ons. Bij de verleden tijd zetten we er 'te' of ' ten' achter. In dat geval wordt het dan ; ik haastte me en wij haastten ons.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100