Welke term gebruikt men in het Nederlands voor iemand die een beroep heeft welke gelijk is aan ziijn of haar achternaam?

zelfst.naamw.

Toegevoegd na 1 uur:
Ik bedoel niet het woord dat men gebruikt om de achternaam te beschrijven, maar de naam voor een persoon die zijn achternaam ook daadwerkelijk als beroep heeft en dus niet gekregen omdat hij bakker is.

Een wagenmaker die automonteur is bijv. Ik heb de term ooit op TV voorbij horen komen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Toponiem. De namen zoals we kennen zijn ooit ontstaan uit beroepen of (familie) relaties die we toen hadden. Toponiem: afgeleid van het berope, de streek of boerderij waarvan men vandaan kwam. bv Simd. Bakker. Patroniem: van de naam van de vader bv Pieterszoon Koen. (Koen, de zoon van Pieter) Patroniem. Toegevoegd na 57 seconden: berope = beroep. Sorry.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_...

Beroepsnaam volgens het centraal bureau voor genealogie. Zie bron.

Bronnen:
http://www.cbg.nl/download/dl_achter-je-naam.pdf

Bij dit fenomeen zeggen we vaak; "Hij doet zijn naam eer aan". Kan ook anders, namelijk, wat ik ooit zag in Duitsland, een etalage van een delicatessenwinkel met daarop de naam van de inhaber (eigenaar) die heette ;W.A.Kotz. Die deed zijn naam dus geen eer aan. (^0^).

Een aptoniem (afgeleid van Latijn aptus, "geschikt" en Grieks onuma, "naam") is een naam die aansluit bij hetgeen de drager van die naam in het dagelijks leven doet. Fictieve aptoniemen komen veelvuldig voor in bijvoorbeeld stripverhalen. Met name in de verhalen van Donald Duck komen veel aptoniemen voor.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aptoniem

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100