Een stukadoor wat doet deze stuct of stucadoord de stukadoor?

Ik hoor zo veel mensen zeggen dat er gestukadoord wordt bij hen in huis v.b."De zitkamer wordt gestukadoord." Maar is het nu niet eigenlijk de zitkamer wordt gestuct door de stukadoor.

De stukadoor is iemand die van beroep stukadoor is. Maar stukadoord of stuct deze nou?

Ik ben benieuwd of iemand deze vraag weet, ik kom er niet uit, heb het al aan zoveel mensen voorgelegd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze hebben allemaal gelijk ; de muur wordt gestuukt. En of dat nu door de stukadoor of door een handige doe-het-zelver gebeurt, maakt eigenlijk niet uit. Maar sommige mensen willen het onderscheid in een keer duidelijk maken, en laten de muur stukadoren. Stuken heeft de voorkeur, stuccen mag ook (ouderwets maar nog toegestaan) , en - helaas - ook stukadoren wordt zo vaak misbruikt dat het inmiddels het woordenboek gehaald heeft. Persoonlijk vind ik het net zo iets als brood bakkeren of een schutting timmermannen, maar aangezien het beroep stukadoor blijkbaar niet zo alom bekend is, heeft deze verbastering makkelijk kunnen ontstaan. Dat is nu een,aal het effect van een levende taal. Conclusie : beiden mogen, maar in een eventueel officieel stuk verdient stuken (stuukte, gestuukt) de voorkeur.

Bronnen:
http://apps.nrc.nl/stijlboek/stuken-stukad...

het is stucwerk wat een stukadoor doet. Toegevoegd na 1 uur: Pleisteren is overigens ook een werkzaamheid van de stucadoor. Toegevoegd na 1 uur: Blauw maken. Er zijn meerdere werkzaamheden die een stucadoor doet en daar zijn dus verschillende namen voor. Toegevoegd na 1 uur: Blauw maken. Er zijn meerdere werkzaamheden die een stukadoor doet en daar zijn dus verschillende namen voor.

Stukadoor is de naam van het beroep, de dienst die hij/zij uitvoert is stuken. Dus het is: de zitkamer wordt gestuct!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100