Wat is het verschil tussen "algemene kennisvermeerdering" en "algemenekennisvermeerdering"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het eerste is een gemeenschappelijke (algemene) vermeerdering van kennis. Het tweede is een vermeerdering van algemenekennis. Het is beide correct Nederlands, maar door het spatiegebruik is er verschil in betekenis. Voor meer informatie hierover: zie www.spatiegebruik.nl

De ene is met een spatie en de ander zonder.

Het mag allebei in her Goed Nederlands... Algemenskennisvermeerdering wil zeggendat het alleen dat betreft waar het woord voor staat... En bij algemene kennisvermeerdering is algemeen een bijvoeging of toevoeging aan kennisvermeerdering, dus daar is algemene een bijvoegelijk naamwoord... Algemenekennisvermeerdering is in zijn geheel een zelfstandig naamwoord...

Het één is één woord, het tweede twee. Het eenwoordige woord zal waarschijnlijk niet erkend zijn door de Van Dale en derhalve ook niet in aanmerking komen voor scrabble.

Dat 't eerste wel bestaat, maar 't tweede niet.

Er is geen verschil in betekenis. Het tweede woord is geen goed Nederlands.

Ik denk dat het woord zonder spatie niet officieel is. Gevoelsmatig echter zou ik zeggen dat bij het woord met spatie de nadruk op ''kennis'' ligt en bij algemenekennisvermeerdering iets meer op het ''algemene''.

Het is heel simpel: 'Algemenekennisvermeerdering' is vermeerdering van algemene kennis. Een driedelige samenstelling waarvan de eerste twee delen slaan op het laatste, krijgen geen spatie. 'Algemene kennisvermeerdering' is algemene vermeerdering van kennis. Een driedelige samenstelling waarvan het eerste deel slaat op de twee laatste, krijgt een spatie na het eerste deel. Toegevoegd na 5 minuten: Overigens is de tweede versie strikt gesproken geen samenstelling.

Bronnen:
Schrijfwijzer, Renkema, 9789012108546,...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100