Punt voor of punt na het haakje ")" (Zie uitleg)

Wanneer je een stukje schrijft en daarna iets tussen haaktje "(...)" En dit is daarna het einde van de zin is het dan:

Koeien houden van gras (in ieder geval de meeste.)
Of wel
Koeien houden van gras (in ieder geval de meeste).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat ligt aan de situatie (zoals alles). Als je een aanvulling op de zin tussen haakjes zet, zet je die voor de punt, dus binnen de zin. (En doe je dat niet? Dan zet je hem dus tussen de haakjes. (Dit is dan wel ook een zin met een hoofdletter.)

Na het haakje....

De punt komt altijd het laatst... ). dus

(Punt NA het haakje).

Ik weet het niet zeker. Maar mij lijkt de punt op het eind (dus: (blabla).) het meest logisch aangezien de punt niet hoort bij het gene wat tussen haakjes staat maar bij de rest van de zin.

De punt komt altijd aan het einde van een zin. Dus als je in een zin iets tussen haakjes zet komt de punt daarna. Je 2e zin is juist gespeld.

Uit onze taal: "Soms wordt tussen haakjes een (bij)zin ingevoegd. Deze begint dan met een kleine letter, en eindigt zonder punt. Een eventueel vraag- of uitroepteken wordt wel toegevoegd. De notatie is als volgt: De commissiebijeenkomst was verschoven naar september (in verband met de vakantietijd). U kunt uw komst bevestigen bij het secretariaat (maandag tot en met donderdag)." Voor meer voorbeelden en meer informatie: zie bron

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/720/

Het ligt eraan of het deel tussen haakjes onderdeel is van de zin, of een aparte zin is. Voorbeelden: Koeien houden van gras (in ieder geval de meeste). Koeien houden van gras. (Dit geldt in ieder geval voor de meeste.) Overigens gaat de spelling- en grammaticacontrole van Word heel slecht om met haakjes, waardoor het eerste voorbeeld als 'fout' aangemerkt kan worden terwijl het dat niet is. Bovendien zegt Word dat de haakjes niet in evenwicht zijn (linkerhaakje openen en rechterhaakje sluiten) als tussen de haakjes meerdere zinnen (en dus punten) staan. Bij dergelijke foutmeldingen kun je beter vertrouwen op je eigen oordeel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100