Is het woord muggenzifter onfatsoenlijk?

Als je vraagt of iemand bekend is met de term "muggenzifter", ben je dan respectloos of onfatsoenlijk tegen deze persoon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je beticht hem/haar er niet van, je vraagt slecht om uitleg. Als je er iemand voor uitmaakt kan ik het nog niet onfatsoenlijk vinden, wel als als je het meer onparlementaire woord mierenn**ker gebruikt, dan ga je iets te ver.

Nee absoluut niet, je vraagt iets en je vraagt het omdat je het niet weet. Als je zegt dat die persoon een muggenzifter is, dan is dat wel onbeschoft, want je kan het ook op een nettere manier brengen.

Dat hangt ook een beetje van de toon af. Natuurlijk is "muggenzifter" en scheldwoord: het is een negatieve term. Als je het echt netjes wilt zeggen, zou je zeggen dat iemand "zich verliest in de details", of zoiets. Anderzijds is het heel wat beleefder dan iemand een mierenneuker noemen. Het hangt dus écht af van de situatie, de persoon tegen wie je het hebt, en het doel dat je ermee wilt bereiken. Als de ene politicus de ander in een debat uitmaakt voor muggenzifter, of als je bij roddelen over de ander zegt dat het "een beetje een muggenzifter" vindt, ben je niet heel onfatsoenlijk. Maar als je het zegt tegen een collega waarmee je morgen weer samen moet werken, zou ik me wat genuanceerder uitdrukken.

Ligt eraan? Als je het vraagt in een situatie waarbij je op een sarcastische manier probeert duidelijk te maken aan die persoon dat je hem/haar een muggesifter vind, dan wel. Als je gewoon vraagt aan iemand of hij weet wat het betekend omdat hij het woord bv eens gebruikte in een zin/situatie waarin het niet klopte.....dan is er niks onfatsoenlijks aan. Het ligt dus aan de ondertoon.

Ja, hoogstwaarschijnlijk is die vraag wel bedoeld als onfatsoenlijke opmerking. Je denkt het zo te camoufleren maar het komt daardoor juist beledigender over. In plaats van dat je gewoon tegen die persoon rechtstreeks zegt dat jij vindt dat hij of zij op alle slakken zout legt ga je vragen naar bekendheid met een synoniem daarvoor. Als jij niet weet wat het woord muggenzifter betekent dan kan je rechtstreeks vragen: Wat betekent dat woord? Maar door te vragen of iemand ermee bekend is maak je al duidelijk dat je de betekenis weet en die persoon ervan wilt laten doordringen dat hij of zij er zo een is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100