Waarom zeg je ik ben op school en niet in school ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je buiten schooltijd mensen ontmoet en vragen wat je doet zeg je: "ik zit op school". Als je zegt: "ik zit in school". Klopt dat niet want op dat moment sta je heel ergens anders met mensen te praten.

Dat is een van de raadselen van elke taal. Betekenis 1 van het voorzetsel 'op' is, aldus Van Dale, 'ter uitdrukking van een zuiver plaatselijke betrekking tussen entiteiten, waarbij de ene met de bovenzijde van de andere in aanraking is of komt." Dan volgen voorbeelden als 'het boek ligt op de tafel', 'hij wandelde op het dek.' Verderop, bij diezelfde betekenis is vermeld: 'ter uitdrukking van een plaatselijke betrekking waarbij niet meer aan enige hoogte gedacht wordt. Daarbij hoort onder meer 'op school'. 'Op' heeft dus te maken met 'zelfstandigheden' die de plaats waar ze zich bevinden met elkaar gemeeen hebben: 'ik ben op school'. "In school" kan sowieso niet. Dat zou dan moeten zijn "in de school". "In" kan wel gebruikt worden, maar dan op een andere manier dan op. Voorbeeld: persoon A belt persoon B en vraagt: "Sta je nu vóór de school of sta je in de school"? ("Sta je buiten of binnen", zou gebruikelijker zijn.) Dan zou het antwoord kunnen zijn "In de school". In, als tegenstelling tot 'buiten'.

Als je zegt dat je op school zit dan bedoel je daarmee het instituut, als je met de hele klas naar het museum gaat dan zit je nog steeds op school. Het staat los van het schoolgebouw, het is de opleiding.

Het enige juiste antwoord is eigenlijk gewoon: omdat het zo is. Het gebruik van voorzetsels onttrekt zich nogal sterk aan regels of logica. Dat geldt voor veel talen. Als je een tweede taal op niveau wilt leren, zijn de voorzetsels de hardste noten om te kraken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100