"Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen dat bij ons onderzoek en onze probleemstelling past, namelijk;" Die of dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

HET aantal is enkelvoud, dus DAT.

Dat, want het is 'het onderzoek', 'dat onderzoek', en niet 'Ik ga met die onderzoek bezig', maar 'Ik ga met dat onderzoek bezig.' Toegevoegd na 13 minuten: onderzoek = aantal, ik zat er niet helemaal juist bij, mijn excuses

Zoals de zin er nu staat, pas het *aantal* bij het onderzoek. Als de *onderzoeksvormen* bij het onderzoek passen, zou het moeten zijn : Wij hebben gekozen voor een aantal onderzoeksvormen die bij ons onderzoek passen.

Hierbij behoort de werkwoordsvorm in meervoud te worden gebruikt, en het verwijzende voornaamwoord is vervolgens 'die'. Want jullie hebben vormen gekozen. Die vormen passen bij het onderzoek en de probleemstelling. De zin moet dus worden: Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen die bij ons onderzoek en onze probleemstelling passen.

Je hoort altijd dat het enkelvoud is ("dat" dus in dit voorbeeld), want dat is wat de schoolmeesters ons altijd voorhouden. In werkstukken of opstellen is het ook maar beter om dit mee te spelen, want anders wordt het fout gerekend. Maar dat is onjuist. Taal is niet altijd logisch. In de beleving van veel mensen gaat het, in dit voorbeeld, niet om het aantal maar om de onderzoeksvormen. Daarom zijn veel mensen, als ze even niet denken aan de regeltjes die ze op school leren, geneigd om het op te vatten als meervoud. Om bij dit voorbeeld te blijven, je hebt niet voor een aantal gekozen, maar voor onderzoeksvormen. Op de vraag "Wat heb je dan gekozen?" is niet het antwoord: "Drie", maar bijvoorbeeld: "Interviewtechniek en literatuuronderzoek."

Beide zijn mogelijk sinds dat een aantal jaar geleden gewijzigd is. Voordien mocht het alleen verwijzen naar 'aantal', tegenwoordig ook naar 'onderzoeksvormen'. Echter, dan zal de zin veranderen: 1. Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen DAT bij ons onderzoek en onze probleemstelling PAST, namelijk... 2. Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen DIE bij ons onderzoek en onze probleemstelling PASSEN, namelijk... Omdat je 'past' gebruikt, moet je dus ook 'dat' gebruiken.

Ondanks de reeds aanwezige antwoorden meen ik toch nog een verhelderende toevoeging te kunnen produceren. De zin drukt namelijk met die dan wel dat twee verschillende dingen uit en is derhalve in beide gevallen correct Nederlands. De zin "Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen dat bij ons onderzoek en onze probleemstelling past, namelijk;" is correct als je wilt aangeven dat "bij ons onderzoek en onze probleemstelling" precies dat aantal onderzoeksvormen past, niet meer, niet minder. De zin "Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen die bij ons onderzoek en onze probleemstelling passen, namelijk;" is correct als je wilt aangeven dat de onderzoeksvormen passen "bij ons onderzoek en onze probleemstelling". In het tweede geval kun je de zin herschrijven naar "Wij hebben voor een aantal (onderzoeksvormen die bij ons onderzoek en onze probleemstelling passen) gekozen, namelijk;", waarbij de haakjes zijn toegevoegd voor de duidelijkheid, die moeten uiteraard worden weggelaten. Het gedeelte tussen haakjes is hier het lijdend voorwerp. Dus, hoewel de tweede zin de voor de hand liggende uitdrukking is, is ook de eerste zin correct Nederlands.

Het kan allebei en inderdaad is het de vraag of je het aantal wilt benadrukken of de onderzoeksvormen. Ik heb nog wel een aanvulling daarop: houd dergelijke problemen zoveel mogelijk buiten de deur. Als je het niet zeker weet, óf als je het wel zeker weet, maar discussie uit de weg wilt gaan, verander je de zin. Dan vervang je "een aantal" door "enkele". Hiermee leg je ook de nadruk op de onderzoeksvormen en niet op de exacte hoeveelheid daarvan. Bovendien ga je elke discussie over de grammatica van persoonsvorm en gezegde uit de weg (enkelvoud of meervoud). Toegevoegd na 8 minuten: Vergeten: Als je er "enkele" van maakt, is het altijd meervoud, dus altijd "die", ongeacht of het zelfstandig naamwoord waar je naar verwijst mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. "Dat" slaat alleen terug op enkelvoudige onzijdige woorden, die krijgen ook altijd het lidwoord "het". Nog een ezelsbruggetje hierbij: Naar woorden waar je "het" voor kunt zetten, verwijs je altijd met "dit" en "dat". Het-dit-dat eindigen allemaal met een T Naar woorden waar je "de" voor kunt zetten, verwijs je altijd met "deze" en "die". De-deze-die eindigen allemaal met een E.

Bronnen:
Opleiding journalistiek; Schrijfwijzer...

'Die' gebruik je wanneer je te maken hebt met een 'de' woord.(de man, de vrouw) DE auto DIE daar staat. Dat gebruik je wanneer je te maken hebt met een 'het 'woord. (het boek, het aantal, het kind) HET meisje DAT daar staat. Staat er nu EEN kijk dan eerst of je er DE of HET van kan maken. Zo merk je dat DE aantal niet klinkt. Dus wordt het HET aantal....DAT. Die of dat zijn namelijk verwijswoorden en die verwijzen naar 'een aantal...' Zou er hebben gestaan ' wij hebben voor onderzoeksvormen gekozen' zou je een 'de' woord hebben gehad (DE onderzoeksvormen dus zou je dan 'die' als verwijswoord moeten gebruiken. DE onderzoeksvormen DIE.

Het is inderdaad: "Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen die bij ons onderzoek en onze probleemstelling passen, namelijk;" Eventueel "Wij hebben voor een aantal onderzoeksvormen gekozen welke bij ons onderzoek en onze probleemstelling passen, namelijk;" Maar ik zou het sowieso heel anders verwoorden. Het ligt aan het niveau van het onderzoek. Maar het is niet gebruikelijk om de hele tijd wij en ons te zeggen. "De meest geschikte onderzoeksvormen voor het onderzoek zijn:" "De meest geschikte onderzoeksvormen voor het onderzoek en de probleemstelling zijn:" "Voor het onderzoek zijn de volgende onderzoeksvormen geselecteerd:" Ook is het een beetje raar om te zeggen dat je het zo doet omdat het het beste "past" (dat is toch onzinnige informatie?). Als je nou uitlegt waarom het past, dan hoef je ook niet te zeggen dat het past. "Om tot een oplossing voor de probleemstelling te komen zijn de volgende deelvragen opgesteld: ... Deze deelvragen kunnen beantwoord worden met behulp van de volgende onderzoeksvormen:"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100