Vraagje: Als je in de zon gezeten hebt,je bent bruin geworden,ben je dan door de zon gekleurd of verkleurd..?

Weet jij het antwoord?

/2500

je bovenste huidlaag is een beetje verbrand en geeft je een bruine kleur. verkleuren doet bijvoorbeeld een kledingstuk dat lang ergens ligt, niet gebruikt wordt en dan is de kleur veranderd gekleurd is een tekening, door een kind binnen de lijntjes bijvoorbeeld. je bent gekleurd door de zon.

Als je in de zon hebt gezeten worden pigmenten (melanine) geactiveerd. Deze kleuren de huidcel donkerder om de cel tegen het zonlicht te beschermen. Omdat het om pigment gaat (net als bij verf) worden de cellen dan in feite van binnen gekleurd. Bij verbranding in de zon wordt je rood doordat de cellen kapot gaan. Er komt een ontsteking (je immuuncellen worden geactiveerd) en de bloedtoevoer wordt naar de verbrande plek geleid. Daarom wordt het rood. Delen in deze huid gaan ook extra pigment maken om de volgende keer deze catastrofe te voorkomen. Als je erg verbrand bent, dan is het oppervlakte zo beschadigd dat de huis zich sneller moet vernieuwen. Je krijgt dan vellen. Toegevoegd na 5 minuten: De cellen in de huid die verantwoordelijk zijn voor de kleur zijn melanocyten. Als je veel in de zon zit komen er meer melanocyten die ook meer pigment (melaninen) maken. Je wordt dus steeds donkerder en steeds meer beschermd tegen zonlicht. Daarnaast wordt je huid ook dikker als bescherming. Dit is een verschil met de zonnebank, waarbij je huid niet dikker wordt en wel bruiner (maar minder goed beschermd). Toegevoegd na 7 uur: Met chemische en biologische kennis kan je dus ook een taalkundig antwoord geven: Kleuren is actief: het toevoegen van pigment. Verkleuren is passief: pigment verdwijnt. In huidcellen komt er onder invloed van zonlicht pigment bij. In haarcellen wordt het pigment juist afgebroken. Dus verkleurt je haar en kleurt je huid. Men zegt ook vaak: wat ben je mooi bij gekleurd. Men zegt niet: wat zijn die tuinstoelen gekleurd door de zon, nee ze zijn verkleurd.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/h...

Aangezien de vraag niet over biologie of scheikunde gaat maar over taal kan ik jullie vertellen dat het juiste werkwoord verkleuren is. Want de betekenis daarvan is: Een andere kleur (doen) krijgen, van kleur (doen) veranderen. De menselijke huid krijgt als gevolg van de straling van de zon een andere kleur: rood, lichtbruin, middelbruin, of donkerbruin. De zon heeft jouw huid dan verkleurd. Je haar verkleurt er trouwens ook door.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://www.nu.nl/wetenschap/2658729/mensen...

Dat hangt ervan af of het positief of negatief is. Als je het als positief ervaart dan ben je gekleurd, het was dus de bedoeling dat je ging kleuren. Je hebt aktie ondernomen om te kleuren. Als je dit niet had gewild dan ben je verkleurd. Je ben dan onbedoeld zonder dat je daar aktie voor hebt ondernomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100